Cum pastram corect medicamentele?

Deoarece ne aflam in sezonul rece, perioada in care apelam des la utilizarea medicamentelor, am considerat ca este oportuna prezentarea catorva informatii privind pastrarea acestora. 
cum pastram medicamentele 02.11  - cum pastram medicamentele 02 - Cum pastram corect medicamentele?
In general, se recomanda pastrarea medicamentelor in ambalajele originale deoarece medicamentul isi mentine pe toata perioada de valabilitate proprietatile corecte. Ambalajele originale contin denumirea medicamentului, lotul de fabricatie, data productiei si data expirarii. Daca medicamentele nu sunt pastrate in ambalajele originale se pot produce confuzii care conduc la accidente cu consecinte grave asupra starii de sanatate a pacientilor. Spre exemplu, exista riscul de administrare a medicamentelor destinate adultilor la copii, in dozele prescrise pentru adulti si astfel se produc intoxicatii grave care pot conduce chiar la deces. Este bine ca atunci cand se pierde ambalajul si modul de administrare al unui medicament sa nu-l utilizam fara sa cerem sfatul unui specialist in domeniu (farmacist sau medic).

Medicamentele sunt conditionate in ambalaje individuale, pe blistere (comprimatele) sau in sisteme unidoza (vaccinuri, picaturi pentru ochi, supozitoare, fiole etc.). Exista situatii cand medicamentele sunt conditionate in flacoane multidoza si se elibereaza o cantitate mai mica din medicament, pentru un tratament de scurta durata, in ambalaje diferite de cele originale. In aceasta situatie este necesar sa se mentioneze, pe ambalajul respectiv: denumirea, cantitatea eliberata, modul de administrare, termenul de valabilitate si modul de pastrare.

Majoritatea medicamentelor se pastreaza in locuri uscate, ferite de umiditate, la intuneric, eventual intr-un dulapior sau sertar special.

Medicamentele au forme si culori diferite care sunt atractive pentru copii (in special produsele destinate copiilor care sunt prezentate intr-un mod cat mai tentant) si daca sunt lasate la indemana acestora pot provoca accidente nedorite. De aceea, se recomanda ca locul destinat pastrarii medicamentelor sa fie incuiat si situat la inaltime, unde copii nu au acces.

Exista medicamente care necesitaconditii speciale de pastrare, specificate in diferite documente (farmacopee, prospecte, norme, fise de fabricatie etc.).

Astfel:
O mare parte din produsele medicamentoase se pastreaza la temperatura camerei, la 15-25C.Unele medicamente se pastreaza la loc racoros, de preferinta sub 15 C, altele se pastreaza la rece, intre 2-8 C; la frigider, dar nu in congelator, de exemplu: insulina, serurile si vaccinurile. In general, suspensiile pentru copii cu antibiotice dupa preparare se tin in frigider. Unele creme si preparatele ce contin substante volatile se pastreaza, de asemenea, la rece.La frigider medicamentele se pastreaza mai bine, insa acest lucru nu le prelungeste termenul de valabilitate. In frigider, medi camentele sunt la indemana copiilor si pot sa apara accidente, de aceea trebuie amplasate pe rafturile de la inaltime, unde acestia nu pot ajunge.Unele medicamente se pastreaza ferite de surse de caldura deoarece se pot degrada, de exemplu supozitoarele rectale si ovulele se topesc la temperatura si nu mai pot fi administrate.Cele mai multe medicamente se pastreaza ferit de umiditate, deoarece se degradeaza si isi pierd proprietatile. Recipientele in care se elibereaza sunt rezistente la umiditate si contin, in general, fie in dop, fie in interior o substanta ce adsoarbe umiditatea. De exemplu, comprimatele efervescente se pastreaza in astfel de ambalaje.Unele medicamente se pastreaza ferit de lumina, in recipient opace sau de culoare bruna.
Nu se recomanda utilizarea medicamentelor cu termen de valabilitate expirat deoarece acestea devin inactive si administrarea lor determina reactii adverse grave, intoxicatii sau chiar deces. Unele medicamente dupa expirare devin toxice, de exemplu, tetraciclinele administrate dupa ce au expirat produc reactii toxice la nivel renal. Preparatele ce contin grasimi (de exemplu unguentele), dupa expirare pot sa rancezeasca si capata un miros neplacut.
Exista unele medicamente care au termene de valabilitate scurte. Preparatele ce contin substante volatile, spre exemplu preparatele cu nitroglicerina utilizate in cardiopatia ischemica dureroasa au termen de valabilitate trei luni, iar produsele apicole: unele produse care contin laptisor de matca, polen sau miere au termen de valabilitate sase luni.

Unele medicamente se dozeaza de catre pacient, de exemplu solutiile in picaturi sau unguentele care sunt comercializate sub forma unui flacon sau tub intreg din care se aplica doar o cantitate mica. Aceste preparate au doua termene de valabilitate unul pana cand se deschide flaconul sau tubul si unul mai scurt, dupa ce ambalajul a fost deschis. De exemplu, un medicament poate avea un termen de valabilitate de trei ani, dar dupa deschiderea flaconului termenul de valabilitate poate fi de 7 zile, 15 zile sau chiar o luna.

Astfel, unele produse oftalmice (picaturi si unguente) se utilizeaza doar 10-15 zile dupa prima aplicare, altele se pot folosi 30 zile. Dupa acest interval se recomanda aruncarea produselor.

Se recomanda ca siropurile (de tuse, cu vitamine, cu antihistaminice etc.) sa se pastreze la frigider dupa desfacerea flaconului deoarece constituie un mediu propice pentru dezvoltarea microorganismelor care determina alterarea acestora. Siropurile ce contin pulbere care se reconstituie prin adaugare de apa nu se pastreaza mai mult de 10-15 zile.

Pulverizatoarele faringiene, auriculare sau nazale se pastreaza maxim trei luni, dupa prima utilizare. Aceste dispozitive trebuie dezinfectate dupa fiecare folosire cu ajutorul unei comprese imbibate in alcool.
Pentru alte sfaturi medicale, pentru consultatii si investigatii, pentru inscrierea la medicul de familie sau pentru un contract de medicina muncii va asteptam cu profesionalism si cel mai bun raport intre servicii si tarife.Soliciati informatii la office@alexis-medical.ro sau la telefon 0744.488.735 / 0752.030.439 / 0752.190.151

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *