Dismenoreea

Dismenoreea este o menstruatie insotita de dureri care pot fi atat de intense incat pot duce la intreruperea activitatii cotidiene. Ea poate fi primara sau secundara.
dismenoree 01.10  - dismenoree 01 - Dismenoreea
DISMENOREEA PRIMARA este durerea menstruala asociata ciclurilor ovulatorii, fara cauza organica. Aceasta debuteaza cu ciclurile ovulatorii, la scurt timp dupa prima menstruatie (menarha). Are caracter de crampa si este foarte puternica in primele zile ale menstrei.

DISMENOREEA SECUNDARA este durerea menstruala de cauza organica. Ea se instaleaza dupa o perioada in care menstrele (ciclurile) au fost normale (de obicei apare in a treia sau a patra decada de viata). Cauze de dismenoree secundara pot fi:
endometrioza (dezvoltarea aberanta de tesut endometrial in afara uterului, in special la nivelul pelvisului si in ovare), ea fiind una dintre cele mai frecvente cauze de dismenoree secundara;inflamatiile cronice;fibromul submucos (tumora benigna a tractului genital feminin);retroversia uterina;prezenta DIU (dispozitive intrauterine), in unele cazuri.
SIMPTOMATOLOGIE
Durerea se poate instala cu 12-24 ore inainte de aparitia menstruatiei, odata cu ea sau imediat dupa aceea. Ea este de intensitate variabila, de la disconfortul usor pana la dureri severe.Are localizare pelvina, suprapubiana,iradiaza adesea posterior sau pe fata mediala a coapselor. Poate avea caracter continuu sau colicativ (spasmodic). Durata puseelor dureroase variaza intre una sau mai multe zile. Durerea poate fi asociata cu greturi, varsaturi, diaree sau constipatie, cefalee (dureri de cap), nervozitate, astenie (oboseala), lipotimie (stare de lesin).

TRATAMENT
Masuri generale:
Pentru a scadea intensitatea durerilor menstruale se indica:
pozitia pe o parte, cu genunchii stransi la piept;pozitia intinsa si ridicarea usoara a picioarelor, plasand o perna sub genunchi;aplicarea de caldura pe abdomen, cu ajutorul unei perne electrice;exercitiul fizic regulat;folosirea absorbantelor externe in locul celor interne.
Ca masuri terapeutice se recomanda folosirea antiinflamatoarelor nesteroidiene, antispasticelor, antalgicelor.

In cazul dismenoreei primare se recomanda folosirea antiinflamatoarelor nesteroidiene.

Inhibitorii de prostaglandine administrati in timpul menstruatiei determina reducerea contractiilor si astfel a durerilor.

Durerea poate disparea prin suprimarea ovulatiei folosind pilulele contraceptive.

Medicatia va fi initiata la inceputul hemoragiei si nu inainte de aparitia ei pentru a evita administrarea orala de medicamente in cursul unei sarcini incipiente.

In cazul dismenoreei secundare se recomanda consult de specialitate, urmat de tratament etiologic si simptomatic adecvat.
Pentru alte sfaturi medicale, pentru consultatii si investigatii, pentru inscrierea la medicul de familie sau pentru un contract de medicina muncii va asteptam cu profesionalism si cel mai bun raport intre servicii si tarife.Soliciati informatii la office@alexis-medical.ro sau la telefon 0744.488.735 / 0752.030.439 / 0752.190.151

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *