Cum vor fi prescrise medicamentele după desființarea comisiilor de experți

Desființarea, de la 1 martie 2017, a  comisiilor de experți de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și al caselor de asigurări județene, va crește accesul pacientului la medicamente încă din momentul diagnosticării, a anunțat dr. Florian Bodog, ministrul Sănătății.

- dreamstimefree 4259353 300x193 - Cum vor fi prescrise medicamentele după desființarea comisiilor de experți

Persoanele care suferă de afecțiuni grave precum cele oncologice, cardiovasculare, boli rare, etc. – vor avea acces mai rapid și mai facil la medicamente gratuite și compensate după ce Guvernul a aprobat joi, 12 ianuarie, prin Hotărâre, mai multe modificări prin care se elimină această verigă intermediară administrativă. Eliminarea comisiilor de experți va permite pacienților să beneficieze de medicamente gratuite și compensate în baza prescripției medicului specialist, fără a mai fi nevoie și de aprobarea comisiilor de experți de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Casele de Asigurări de Sănătate de la nivel local, după caz. Desființarea comisiilor va da posibilitatea medicului curant de a alege cea mai bună variantă de tratament pentru pacientul său. Prin urmare, se scurtează timpul de la momentul diagnosticării până la momentul începerii tratamentului, iar în cazul pacienților pentru care tratamentul a fost deja inițiat, continuarea accesului la medicamente se va face mai rapid și mai simplu, fără a mai parcurge această procedură administrativă. Până la intrarea în vigoare a hotărârii de Guvern, care se va face începând cu data de 1 martie, comisiile vor soluționa toate dosarele care se găsesc pe ordinea de zi.

Peste o sută de de DCI-uri

Concret, pentru 106 Denumiri Comerciale Internaționale (DCI) se elimină obligativitatea aprobării medicamentelor de către comisiile de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Casele de Asigurări de Sănătate de la nivel local. Prescrierea medicamentelor se va face de către medicul specialist, potrivit protocoalelor terapeutice aprobate prin Ordinul ministrului Sănătății și al președintelui CNAS 1301/500/2008, cu modificările și completările ulterioare. Astfel, pacienții beneficiază de prescripție medicală la momentul diagnosticării, cu încadrarea în criteriile de eligibilitate potrivit protocoalelor terapeutice, asigurându-se astfel accesul mai rapid la medicamentele necesare.

În prezent, la nivelul CNAS comisiile de experți aprobă un număr de 70 de DCI-uri unice pentru următoarele arii terapeutice: afecțiuni oncologice, boli rare (ex. hemofilie, scleroză multiplă, scleroză tuberoasă etc), afecțiuni reumatice, tratamentul hepatitei cronice de tip B și C, tratamentul infertilității, obezitate.

La nivelul caselor de asigurări de sănătate, comisiile la nivel local aprobă 36 de DCI-uri unice pentru următoarele arii terapeutice: afecțiuni cardiovasculare, tratamentul substitutiv al afecțiunilor oncologice, boala Parkinson, ADHD, diabet zaharat, tulburări de creștere la copii, scleroză multiplă, epilepsie.

Comisiile de experți sunt constituite din medici de specialitate în aria terapeutică pentru care se emit deciziile de avizare/neavizare a inițierii și/sau continuării tratamentelor cu medicamente.

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *