De ce persoanele în vârstă și cu boli cronice sunt mai vulnerabile la Covid-19?

- camin batrani 1 3 1068x596 1 300x167 - De ce persoanele în vârstă și cu boli cronice sunt mai vulnerabile la Covid-19?

Persoanele în vârstă și cele cu boli cronice sunt mai vulnerabile dacă se infectează cu coronavirusul SARS-CoV-2, având riscuri mult mai mari de a avea forme severe ale bolii și de a muri din cauza Covid-19. Această realitate este explicată într-un nou studiu prin dispariția treptată odată cu vârsta sau ca urmare a unor boli cronice a unor molecule de ARN mici numite microARN, care au roluri importante în patologie, fiind molecule de răspuns la stres şi la patogeni.

MicroARN au un rol important în organism pentru că aceste particule controlează expresia genelor și sunt în prima linie atunci când apare un virus, pentru că îl blochează și îi secționează ARN-ul – materialul genetic al virusului, fără care acesta nu se poate replica.

Expresia celulară modificată a microARN a fost asociată cu diferite tulburări, incluzând diferite tipuri de cancer, bolile neuro-degenerative, ateroscleroza, obezitatea, diabetul sau boala coronariană.

De asemenea, numărul de microARN scade odată cu înaintarea în vârstă, explică dr. Sadanand Fulzele, cercetător la Departmentul de Medicină al Medical College of Georgia din cadrul Universității Augusta, Statele Unite.

Materialul integral pe www.360medical.ro.

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *