Deficitul de zinc

Zincul este un mineral important și necesar pentru anumite funcții corporale. Unul din rolurile sale este sprijinirea sistemul nostru imunitar, astfel cǎ putem afirma cǎ ne protejeazǎ de agenți patogeni, infecții și boli. Zincul joacă un rol important creșterea și reproducerea celulelor.

deficitul de zinc 05.02.2015  - deficitul de zinc 05 - Deficitul de zincO dietǎ sǎnǎtoasǎ și echilibratǎ ne poate ajuta sǎ ne procurǎm minerale și vitaminele necesare. Zincul se gǎșește preponderent ȋn alimente bogate ȋn proteine, cum ar fi: fasole, carne roșie, arahide. Deoarece zincul este un mineral important pentru ca organismul sǎ ȋși ȋndeplineascǎ numeroase funcții, un deficit de zinc poate cauza o serie de probleme. Persoanele cu deficit de zinc pot experimenta pierderea auzului, susceptibilitatea la infecții, întârzierea maturizǎrii sexuale, probleme de creștere, cǎderea pǎrului,  lipsa poftei de mâncare și pierderea în greutate, piele uscată  și anemie.  De asemenea, un aport adecvat de zinc este deosebit de important pentru dezvoltarea copiilor în creștere.

 

Cauzelele deficienței de zinc

Deficiența de zinc este cauzatǎ de  un nivel inadecvat de zinc ȋn dietǎ.  Organismul uman  obține mai greu zinc din surse vegetale, decât din carne, de aceea, unii oameni care urmeazǎ o dietǎ vegetarianǎ pot avea un deficit de zinc.

Simptomele  deficienței de zinc 

 

Alopecie ( cǎderea  sau subțierea pǎrului )

Maturizarea sexuală întârziată

Diaree

Piele uscată

Pierderea poftei de mâncare

Pierderea vederii sau modificări la nivelul vederii

Creștere slabă

Infecții recurente

Rǎnile se vindecǎ mult mai greu

Scădere în greutate inexplicabilă

 

Tratamentul deficienței de zinc

 

Deficiența de zinc este tratatǎ prin suplimentarea cantatǎții de zinc din organism. Aceasta poate include suplimente de zinc sau introducerea ȋn dietǎ a alimentelor bogate în zinc. Deficitul de zinc poate fi prevenit prin asigurarea unui aport sanǎtos și zilnic de zinc din:  surse alimentare, cum ar fi alunele și carne de vită sau de miel sau prin folosirea de suplimente de zinc în cazul în care  ȋn dieta pacientului nu se gǎsesc suficiente aliemnte care conțin zinc.

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *