După 35 de ani, e obligatoriu sa faceți investigații endocrinologice

Datele Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) arată că numărul pacienților cu afecțiuni tiroidiene din România s-a triplat în ultimii 6 ani. Medicii endocrinologi atenționează că numărul real de pacienți cu boli tiroidiene este cu mult mai mare. Nediagnosticate, aceste boli afectează nu doar psihicul pacienților, ci le cauzează și afecțiuni cardiovasculare.

În 2016, în România au fost depistate 83413 cazuri noi – de trei ori mai multe decât în 2010. 86% dintre pacienții cu hipotiroidie sunt femei, iar numărul de cazuri noi de hipotiroidie depistate în mediul urban a fost de două ori mai mare decât cel din zonele rurale. Anual, atât femeile, cât și bărbații cu vâsta de peste 35 de ani trebui să-și testeze nivelul de TSH din sânge.
- recomandam teste de tiroida dupa 35 de ani 19 - După 35 de ani, e obligatoriu sa faceți investigații endocrinologice

“Ca medic de  familie, le spun pacientilor mei ca trebuie să-și facă investigații endocrinologice” ne precizeaza doamna doctor Geanina Munteanu, medic specialist de familie in cadrul centrului nostru.

Simptomele bolilor tiroidiene se pot confunda cu  efectele negative ale stilului de viață. Semnele problemelor endocrinologice includ:

  • Fluctuații ale greutății
  • Constipație;
  • Oboseală cronică (starea de oboseală ce durează mai mult de 6 luni)
  • Dureri ale mușchilor, migrene și probleme ale digestiei);
  • La femei, ciclu menstrual neregulat ;
  • Stari depresive

Atât secreția scăzută de hormoni tiroidieni (hipotiroidia), cât și cea ridicată (hipertiroidia) afectează metabolismul pacientului. De aceea, afecțiunile tiroidiene cauzează cel mai des boli ale sistemului cardiovascular (HTA, arteroscleroza) și duc la mărirea riscului de accident cardiovascular. De asemenea, și tulburările psihice bipolare sunt asociate cu bolile endocrinologice.

Tiroida este o glandă în formă de fluture situată la baza gâtului, în fața traheei, şi este esențială în buna funcționare a organismului. Și asta pentru că hormonii tiroidieni influențează consumul de energie, temperatura corpului și ritmul bătăilor inimii.

Cu acest voucher, puteti efectua o ecografie tiroidiana in centrul nostru:
- Voucher iunie 2018 - După 35 de ani, e obligatoriu sa faceți investigații endocrinologice

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *