Esentialul despre vitamine

Vitaminele (aminele vietii) reprezinta o clasa de substante organice complexe, cu structuri chimice foarte variate, indispensabile organismului uman si care indeplinesc un rol esential in functionarea normala a acestuia. Vitaminele nu au valoare energetica, dar prezinta rol regulator in toate functiile organismului nostru; ele sunt substante indispensabile pentru viata deoarece in lipsa lor sistemul nervos, sistemul imunitar, procesele metabolice nu pot functiona corect.
vitamins 21.11  - vitamins 21 - Esentialul despre vitamine
Rolurile vitaminelor in organism:
sunt componente esentiale pentru evolutia normala a proceselor metabolice;exercita actiuni de reglare a functiilor celulare si intervin in utilizarea energiei;sunt indispensabile cresterii normale si manifestarii proceselor vitale ale organismului;unele vitamine actioneaza in calitate de coenzime, asigurand efectul catalitic al enzimelor, moduland astfel activitatea acestora.
Vitaminele sunt substante necesare organismului in cantitati foarte mici, pe care acesta nu le poate sintetiza pe masura necesitatilor sale si din aceasta cauza trebuie sa le primeasca din mediul ambiant prin alimentatie. Vitaminele sunt necesare pentru un proces normal de crestere, digestie, indeplinirea functiilor cerebrale si sporirea rezistentei la infectii. Astfel, in circuitul sanguin trebuie sa existe in permanenta o cantitate optima de vitamine.

Sursa principala de vitamine o reprezinta plantele si produsele acestora. O alta sursa de vitamine o constituie flora bacteriana localizata la nivelul intestinului gros care sintetizeaza anumite vitamine (de exemplu vitamina K – vitamina antihemoragica) pe care le furnizeaza organismului. Unele vitamine sunt produse de organism:vitamina PP- antipelagra poate fi sintetizata din triptofan, iar vitamina D se poate forma la nivelul pielii sub actiunea razelor ultraviolete. Vitaminele pot fi active ca atare sau se pot gasi sub forma de pro-vitamine, precursori inactivi care in organismul uman devin activi: spre exemplu carotenoidele, din care face parte si beta-carotenul, sunt precursori ai vitaminei A.

Lipsa vitaminelor din alimentatie provoaca tulburari grave ale organismului, numite boli de carenta:
Avitaminoza reprezinta lipsa totala a unei vitamine din organism. Este o afectiune grava, mai rar intalnita, care poate determina chiar moartea organismului respectiv datorita tulburarilor metabolice puternice.Hipovitaminoza reprezinta o lipsa partiala a vitaminelor. Este o afectiune des intalnita, tulburarile metabolice sunt mai putin grave, iar starea carentiala se poate rezolva prin aport vitaminic corect (prin alimentative corecta si bogata in surse de vitamine si prin administrarea
de suplimenti nutritivi care sa contina vitamine).
Excesul de vitamine in alimentatie poate determina aparitia de hipervitaminoze care se manifesta, de asemenea, prin aparitia unor dezechilibre in desfasurarea proceselor metabolice.

De ce apar hipovitaminozele?
Aport insuficient: alimentatie dezechilibrata, distrugerea vitaminelor in procesul prelucrarii termice a alimentelor.Tulburari de absorbtie: afectiuni hepatice, afectiuni biliare, afectiuni gastro-intestinale (diaree, gastrita).Deprimarea florei intestinale datorita administrarii pe timp indelungat a antibioticelor si chimioterapicelor cu spectru larg (sulfamide, tetracicline).Prezenta parazitilor intestinali.Nevoi crescute ale organismului (sarcina, femei care alapteaza, boli infectioase, hipertiroidism, alcoolici).Eliminari excesive: bolnavi sub dializa, alimentatia parenterala (perfuzie).Actiunea antivitaminica a unor medicamente (aspirina in exces sau anticoagulantele cumarinice.
Principalele boli prin deficit vitaminic, la om, sunt:
boala Beri-beri: hipovitaminoza B1 (a fost observata in Extremul Orient si se manifesta sub doua forme: fie afecteaza nervii periferici producand nevrite, fie de termina tulburari cardiace, edeme ale membrelor inferioare);scorbutul: carenta vitaminei C – rar intalnita. Se disting doua forme: scorbutul infantil sau boala Barlow si scorbutul adultilor;pelagra: carenta de vitamina PP sau de triptofan. Afecteaza in special femeile si se manifesta prin leziuni ale mucoaselor, eritem al fetei, gatului, mainilor accentuat prin expunerea la lumina solara, prurit intens urmat de aparitia unor placi rosii eczematiforme;rahitism: hipovitaminoza D manifestata la copii. Poate sa determine hipocalcemie si hipofosfatemie;osteomalacia: hipovitaminoza D manifestata la adult;keratomalacia sau keratita uscata sau xeroftalmia: carenta de vitamina A care se manifesta prin uscarea corneei, afectarea glandelor lacrimale si a conjunctivitei; poate determina tulburari de vedere.
Tratamentul acestor boli consta in administrarea de doze terapeutice mari de vitamine care sa combata carentele.
Profilaxia hipovitaminozelor se realizeaza prin alimentatie bogata, echilibrata si eventual cu suplimente vitaminice. Dozele recomandate pentru profilaxie si pentru tratamentul hipovitaminozelor usoare sunt de 5-10 ori mai ridicate decat necesarul zilnic obisnuit.

In numarul urmator vom continua prezentarea celor mai importante informatii despre vitamine de care sa tineti seama pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa a organismului.

Pentru alte sfaturi medicale, pentru consultatii si investigatii, pentru inscrierea la medicul de familie sau pentru un contract de medicina muncii va asteptam cu profesionalism si cel mai bun raport intre servicii si tarife.Soliciati informatii la office@alexis-medical.ro sau la telefon  0752.030.439 / 0752.190.151

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *