Ghid analize: Glicemia

Glicemia este analiza care indică nivelul zahărului din sânge. Măsurarea zahărului din sânge este strâns legată de nivelul glucozei din sânge. Glucoza reprezintă combustibilul de bază pentru obținerea energiei necesare omului.

glicemia 30.04.2015  - glicemia 30 - Ghid analize: Glicemia

Pentru asigurarea cantității optime de glucoză în sânge, oamenii trebuie să consume dulciuri și alimente care conțin amidon precum cerealele sau cartofii.

Valorile normale ale glicemiei:

• 70 – 110 mg la 100 ml de sânge.

 

Nivelul glicemiei crește la bolnavii de diabet zaharat din cauza secreției mici de insulină. Glucoza nu se va consuma suficient, acumulându-se în sânge și astfel va duce la creșterea glicemiei. Dacă glicemia crește peste 200 – 300 mg (hiperglicemie), atunci pacientul poate ajunge în comă diabetică cu sete imensă, gură uscată, respirație rapidă, oboseală, amețeală.

Nivelul glicemiei scade în cazurile de înfometare pentru că se consumă glucidele din ficat, dar și în caz de efort fizic mare sau în cazul în care dabeticii iau o doză mare de insulină. Dacă glicemia scade mult sub valorile normale, se ajunge din nou la comă (hipoglicemie), având ca simptome tremurături, traspirație, slăbiciune.

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *