Hiper si hipotermia

Febra este definita ca o crestere a temperaturii corporale cu un grad peste temperatura normala de 37C.

Temperatura normala este cuprinsa intre 36 si 37C prin determinarea la nivelul axilei si intre 37,3 si 37,5 C, in cazul determinarii la nivel intrabucal sau intrarectal. Dupa efort, temperatura creste si, din acest motiv, se recomanda masurarea acesteia dupa o jumatate de ora de repaos.
hiper si hipotermia 06.11  - hiper si hipotermia 06 - Hiper si hipotermia
Intr-o perioada de 24 ore, temperatura variaza de la nivelurile cele mai joase dimineata devreme, la cele mai ridicate dupa-amiaza tarziu. Amplitudinea acestei variatii este de aproximativ 0,6C. La femei, temperatura variaza in timpul ciclului menstrual, in a 14-a zi inainte de ciclu temperatura creste cu 2-3 zecimi de grad si revine la valorile anterioare in timpul menstruatiei.

Termoreglarea reprezinta mentinerea echilibrului intre cantitatea de caldura produsa (in tesuturi, in special in ficat si muschi) si cantitatea de caldura pierduta (prin transpiratie si vasodilatatie). Temperatura corpului la om este controlata in special de hipotalamus. Cresterea temperaturii ambiante determina depasirea mecanismelor reglatoare cu aparitia febrei. Febra este cea mai comuna reactie a organismului la o infectie, dar aceasta nu semnaleaza intotdeauna faptul ca exista o infectie. Ea poate fi semnul unei boli neinfectioase sau rezultatul administrarii unui medicament.

CAUZELE FEBREI
Cauza febrei poate fi de natura infectioasa sau neinfectioasa (boli inflamatorii, imunologice, neoplazii). Aspectul febrei poate fi intermitent, caracterizat prin varfuri zilnice urmate de revenirea la temperatura normala, sau remitent, atunci cand temperatura nu revine la normal. Varstnicii prezinta frecvent un raspuns diminuat fata de febra. Pacientii alcoolici, cei foarte varstnici sau foarte tineri, pot fi hipotermici ca raspuns la
infectii grave.

SEMNE SI SIMPTOME ALE HIPERTERMIEI
Orice febra, indiferent de originea sa, este insotita de o serie de semne si simptome: stare generala
alterata, accelerarea ritmului respirator, accelerarea ritmului cardiac, modificari ale hemoleucogramei, cresterea vitezei de sedimentare a hematiilor, cefalee, lipsa poftei de mancare. Acestea depind de boala de baza care a produs febra. In evolutia febrei se disting trei perioade succesive: perioada de invazie, de crestere a temperaturii – acest stadiu poate fi brusc (pneumonie, erizipel) sau lent, progresiv (febra tifoida); perioada de stare – stadiul in care febra atinge apogeul (febra poate fi continua, remitenta, neregulata); perioada de declin – de defervescenta. Declinul poate fi brusc (criza) sau treptat, lent cu cateva zecimi de grad in fiecare zi.

HIPOTERMIA reprezinta scaderea pe o perioada mai lunga de 24 de ore a temperaturii corpului sub 36 C.
Hipotermia este rezultatul expunerii prelungite la orice temperatura in situatia in care pierderea de caldura este mai mare decat producerea de caldura.
Hipotermia se datoreaza insuficientei termogenezei, ca urmare a interventiei unor factori externi sau interni. Factorii externi ce intervin in scaderea temperaturii corpului sunt reprezentati de frig insotit sau nu de umiditate si vant.
Hipotermia se instaleaza mai rapid la cei diagnosticati cu hipotiroidie, la hepatici, la cei in stare de ebrietate si la toxicomani. Scaderea temperaturii corpului se insoteste de incetinirea sau oprirea respiratiei, bataile cardiace sunt incetinite si neregulate, cu aparitia starii de oboseala, somnolenta.
Dintre factorii interni se pot aminti leziunile ce afecteaza centrul termoreglator si tulburarile severe metabolice caracteristice comei diabetice, hepatice, uremice si hipotiroidismului

Febra poate fi intalnita in urmatoarele afectiuni:
boli infectioase: bacteriene, virale, fungice, parazitare;boli alergice: febra de fan;neoplazii: cancer gastric, hepatic, pulmonar, renal, limfosarcom;colagenoze: lupus eritematos diseminat, artrita reumatoida,periartrita nodoasa;boli endocrine: boala Cushing, feocromocitom;febra neurologica: accident vascular cerebral;febra metabolica: deshidratare;febra medicamentoasa.
Dupa nivelul de crestere a temperaturii se deosebesc:
stare subfebrila, cu variatii ale temperaturii intre 37 si 38 C;febra moderata intre 38 si 39 C;febra ridicata intre 39 si 40 C.

Pentru alte sfaturi medicale, pentru consultatii si investigatii, pentru inscrierea la medicul de familie sau pentru un contract de medicina muncii va asteptam cu profesionalism si cel mai bun raport intre servicii si tarife.Soliciati informatii la office@alexis-medical.ro sau la telefon 0744.488.735 / 0752.030.439 / 0752.190.151

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *