Indicele de masa corporala

Obezitatea reprezinta una dintre marile probleme ale omenirii, insa totusi nu toti oamenii care au probleme cu greutatea sunt si bolnavi. Expertii au realizat cateva teste si sustin ca exista si cazuri in care ea nu ne face rau deloc. BBC arata ca savantii de la University College Cork, din Irlanda, sustin ca un nivel scazut al inflamatiei este asociat cu starea de sanatate din punct de vedere metabolic.

Medicii din Irlanda au anuntat ca aceasta stare este independenta de faptul daca cineva este obez sau nu. Catherine Phillips, coordonatoarea cercetarii mentionate spune ca este necesar sa fie gasite metodele prin care sa se identifice persoanele obeze expuse unui risc mai mare de diabet si boli de inima.

Savantul apreciaza ca markerii inflamatori pot oferi o strategie potentiala de a identifica persoanele ce pot beneficia de unele tratamente medicale. Potrivit BBC, indicele de masa corporala, cel dupa care se apreciaza daca cineva este obez sau nu, nu este suficient pentru a face asemenea clasificare.

Specialistii apreciaza faptul ca este necesara realizarea unei evaluari mai complexe a factorilor de risc. Existenta unei asociatii intre markerii inflamatorii si sanatatea metabolica poate indica starea de sanatate a oamenilor, indiferent de greutatea acestora.

Persoanele care au parte de o buna sanatate metabolica au un nivel scazut de celule albe si de proteine din raspunsul de faza acuta, observandu-se ca acestea se majoreaza in timpul inflamatiei

Indicele de masa corporala sau I.M.C. exprima raportul dintre greutate si patratul inaltimii!

De asemenea, nivelul mai ridicat al hormonului antiinflamator adiponectina este un alt indicator al starii de sanatate metabolica. Expertii mai spun ca masa adipoasa reprezinta in mod normal intre 10 si 15% din greutatea totala a barbatului, intre 10 si 25% din cea a femeii.

Vorbim despre obezitate cand ea va atinge nivelul de mai mult de 15-20% din greutatea totala a barbatului si mai mult de 25-30% din cea a femeii. Indicele de masa corporala sau I.M.C. exprima raportul dintre greutate – in kilograme si patratul inaltimii (in metri patrati).

CALCULATOR_INDICE_MA_71315  - CALCULATOR INDICE MA 71315 300x229 - Indicele de masa corporalaTrebuie spus ca indicele I.M.C. ideal se situeaza undeva intre 10 si 25 .

Se vorbeste de obezitate atunci cand acest indice este mai mare de 30. Aceste notiuni privind greutatea ideala trebuie nuantate prin prisma criteriilor personale cum ar fi inaltimea subiectului, greutatea scheletului sau familiale, culturale, etnice.

Acestea trebuie sa fie luate in calcul de medic de la pacient la pacient, precum si in functie de circumstantele si de starea fiziologica care insotesc aparitia obezitatii.

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *