Lactatele

Expertii in nutritie spun ca lactatele sunt alimente esentiale in dieta copilului, adultului, cat si a varstnicului.

lactate - lactate 300x188 - LactateleSunt alimente de neinlocuit prin elementele pe care le contin:

 • proteine, 

 • carbohidrati, 

 • grasimi, 

 • vitamine, 

 • minerale, 

 • fermenti naturali.

Lactatele sunt considerate cele mai complexe alimente pe care omul le poate consuma.

In categoria lactatelor exista preparate mai mult sau mai putin sanatoase, mai mult sau mai putin calorice, cu continut diferit in calciu, proteine sau grasimi. Lactatele degresate, alimente cu numar redus de calorii, sunt adesea cautate de persoanele care vor sa slabeasca, pentru continutul lor scazut in grasimi saturate.

Care sunt dezavantajele lactatelor degresate?

Toate procesele tehnologice prin care aceste produse trec, pentru a se extrage un procent cat mai mare de grasimi, produc si modificari in structura acestora:

 • scade cantitatea de vitamina D continuta si

 • creaza intoleranta fata de proteinele sau lactoza din componenta lor.

Contraindicate pentru a tine dieta

Cu toate acestea, atunci cand sunteti hotarati sa slabiti si doriti sa urmati o dieta, este de dorit sa evitati lactatele cu un continut ridicat in grasimi, asa cum sunt:

 1.  branza topita,

 2. cremele de branza, 

 3. branza de burduf, 

 4. cascavalul, 

 5. parmezanul, 

 6. telemeaua maturata.

Este recomandat sa folositi, in schimb, iaurturi, branza proaspata de vaci, urda, cas, mozzarella, in cantitati recomandate de medicul nutritionist, in conformitate cu anumiti parametri specifici fiecarei persoane in parte.

Aveti grija ca in timpul dietei sa combinati corespunzator lactatele, evitand, atunci cand exista lactate cu continut mai ridicat de grasimi, sa le consumati alaturi de carbohidrati concentrati.

Trebuie sa stiti ca lactatele pot fi consumate la oricare dintre mesele principale ale zilei, precum si la gustari, dar in cantitati optime.

Evitati, totusi, sa consumati in exces lactate nefermentate, pentru ca pot sa va creeze probleme de tranzit. Ocoliti, de asemnea, atunci cand urmati o dieta, lactatele cu continut ridicat de sare, pentru ca duc la retentia de lichide.

In momentul cand consumati lactate cu continut de proteine ridicat, beti si lichide in cantitati crescute: 2-3 l intr-un interval de 24 de ore.

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *