Meteosensibilitatea

Diversele forme de indispozitie sau durerile asociate cu schimbarea vremii sunt traite de multa lume, mai devreme sau mai tarziu. Fie ca este vorba de somnolenta, apatie, dureri articulare sau chiar accentuarea unor afectiuni respiratorii si cardiologice, majoritatea specialistilor sunt de acord ca exista o corelatie, insa mecanismele raman putin cunoscute.

- meteosensibilitate 21 - MeteosensibilitateaMultiple studii din ultimul secol au confirmat, daca mai era nevoie, ca modificarile atmosferice se asociaza cu accentuarea durerii in:

-boli reumatice (poliartrite, artroze, guta)
-boli fibro-musculare (fibromialgie)
-afectari osoase (fracturi vechi, tasari osteoporotice)
-afectari ale coloanei lombare (hernii de disc, spondiloze)
-durerii de tip psiho-somatic (cu caracter psihologic)
-dureri la nivelul cicatricilor vechi
-fenomenelor neuropate (ex. nevralgia trigeminala, sindrom de tunel carpian, durerea de membru-fantoma)
-migrene

Diferitii factori meteorologici luati in studiu pentru elucidarea acestui mister includ: temperatura, umiditatea, presiunea atmosferica, furtunile, precipitatiile si gradul de ionizare a aerului. E interesant ca ceea ce ne supara oasele si cicatricile nu sunt extremele, ci trecerile bruste de la o valoare la alta. De fapt, aceste dureri apar atunci cand vremea e in curs de schimbare, motiv pentru care ne vom auzi de multe ori batranii facand predictii meteo care se si adeveresc.

Cel mai studiat factor este presiunea barometrica, fiind si cel mai usor de masurat; aceasta scade simtitor atunci cand urmeaza o furtuna, cand se apropie un val de frig/caldura, cand se trece de la o zi senina la una innorata si mohorata. Bineinteles ca si temperaturile scazute si umiditatea sunt invinovatite atat de bunica, cat si de oamenii de stiinta. Exista mai multe teorii ce incearca sa explice fenomenul la nivel microscopic:

Intrucat muschii, oasele si tendoanele au densitati diferite, frigul si presiunea amosferica le pot contracta si dilata in moduri diferite ce vor stimula receptorii nervosi pentru durere (nociceptorii). Zonele cu microtraume, cum ar fi cicatricile, fracturile vechi, articulatiile artrozice, eroziunile din artrite sunt si cele mai sensibile;
Modificarile de presiune si temperatura pot accentua redorile articulare („intepeneala”) din poliartrite si artroze;
Tesutul sinovial ce tapeteaza interiorul articulatiei, inflamat in reumatismele inflamatorii, se va edematia si mai mult atunci cand presiunea atmosferica scade, accentuand simptomatologia locala;
Modificarile de presiune atmosferica vor cauza un fel de dezechilibru in jocul de presiuni din diferitele tesuturi, stimuland terminatiile nervoase hipersensibile;
Baroreceptorii nostri (receptorii de presiune) sunt atat de fini, incat orice schimbare brusca, oricat de mica, poate creste sensibilitatea tuturor terminatiilor nervoase;
Si bineinteles ca exista teoria psihosomatica. Aceasta sustine ca vremea mohorata va determina anuminte modificari in echilibrul hormonal si neuroendocrin, ducand la modificari de dispozitie si hipersensibilitate. Cu alte cuvinte, proasta dispozitie ne va scadea pragul de durere, facandu-ne mai sensibili.
Vestea buna este ca, desi cu siguranta durerea se datoreaza unor fenomene locale neelucidate inca, exista consens asupra faptului ca modificarile vremii nu vor provoca modificari ireversibile in corp. Nu s-a putut evidentia nicio exacerbare a inflamatiei si nici aparitia unor leziuni structurale la nivelul articulatiilor afectate, ceea ce inseamna ca, inafara de discomfort, nu ar exista motive de ingrijorare.

Avand in vedere ca pe langa cauzarea unor episoade dureroase osteo-articulare, modificarile atmosferice pot induce crize la astmatici si decompensarea afectiunilor cardiace, previziunile meteo in Germania sunt insotite de previziuni biometeo. De asemenea, serviciul meteorologic national va trimite avertismente spitalelor si medicilor despre potentiale agravari de stare a pacientilor. Chiar si site-ul celebrului Weather Channel ofera harti cu regiunile care vor fi cele mai afectate de „aches & pains” pentru orice tara din lume.

Corpul nostru este mult mai sensibil si mai conectat la natura decat ne imaginam, incercand mereu sa se resincronizeze la ritmul ei, iar cateodata doare. Din pacate aceste forme de discomfort la schimbarea vremii sunt semne ale unor modificari structurale, in curs sau potentiale.

Discount-uri care sa va mai atentueze durerile:
35 % la consult de medicina interna, medicina generala, fitoterapie si homeopatie
valabil pentru oricine, neconditionat de existenta unui contract de medicina muncii sau bilet de trimitere
Trimiteti datele dvs la office@alexis-medical.ro  si va contactam noi.

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *