Ministerul Sanatatii informeaza ca cele trei analize NU sunt obligatorii, insa mai multe Directii de Sanatate Publica sustin contrariul

Cele mai multe gradinite si scoli din tara solicita parintilor efecturarea mai multor analize privind starea de sanatate a copilului pentru inscrierea sau reinscrierea acestuia in invatamantul prescolar sau preuniversitar, desi Ministerul Sanatatii avertizeaza ca aceste analize nu sunt obligatorii.

In fiecare an, parintii trebuie sa adauge la dosarul de inscriere/reinscriere la gradinita sau scoala, pe langa avizul epidemiologic eliberat de medicul de familie, rezultatele a trei analize: examen coproparazitologic, exsudatul nazal + exsudatul faringian si coprocultura.

Pentru ce se fac aceste analize?

– Examen coproparazitologic microscopic – pentru identificarea parazitilor intestinali (giardia, oxiuri, limbrici, taenia)
– Exudat faringian si nazal – pentru identificarea bacteriilor (meningoc, pneumococ, streptococ, stafilococ auriu) de la nivelul cailor respiratorii responsabile pentru menigite, amigdalite, otite, penumonii, etc. Daca este cazul se impune antibiograma pentru culturi pozitive
– Coprocultura (inclusiv antibiograma) – pentru identificarea bacteriilor patogene din materiile fecale

analize scoala si gradinita 29.07  - analize scoala si gradinita 29 - Ministerul Sanatatii informeaza ca cele trei analize NU sunt obligatorii, insa mai multe Directii de Sanatate Publica sustin contrariulAsa cum spuneam la inceputul acestui material, Ministerul Sanatatii informeaza ca  analizele NU sunt obligatorii, insa mai multe Directii de Sanatate Publica sustin contrariul, iar directorii de gradinite nu permit inscrierea in invatamantul prescolar fara efectuarea lor.

Mai ingrijorator este insa faptul ca micutii ar putea avea de suferit dupa efectuarea analizelor, deoarece acestea favorizeaza abuzul de antibiotice, tara noastra fiind pe locul doi in Uniunea Europeana in ceea ce priveste consumul de antibiotice.

Daca v-ati hotarat sa le faceti sau vi se impune trebuie sa stiti ca :

„Casa Nationala de Asigurari de Sanatate precizeaza ca eliberarea documentelor medicale pentru copii se face gratuit de catre medicii de familie, in conformitate cu prevederile legale ale Contractului-Cadru si normelor de aplicare ale acestuia. Chiar daca parintii nu sunt asigurati, copiii pana la 18 ani beneficiaza in mod gratuit de documentele mentionate. Si tinerii cu varste intre 18 ani si 26 de ani, care sunt elevi sau absolventi de liceu, pana la inceperea anului universitar (dar nu mai mult de 3 luni), ucenici sau studenti si nu realizeaza venituri din munca, au dreptul la aceste analize gratuite. De asemenea, medicii de familie acorda gratuit scutirile medicale pentru copii si actele medicale necesare copiilor aflati in plasament din cadrul sistemului de asistenta sociala si protectie a copilului. Analizele necesare pentru inscrierea copiilor in colectivitate, pot fi efectuate gratuit, pe baza biletului de trimitere emis de medicul de familie”, conform autoritatilor sanitare.

Ce inseamna ca le puteti efectua gratuit? In baza biletului de trimitere trebuie sa gasiti un laborator care sa fie in contract cu CASMB si sa ma aiba fonduri disponibile.Medicii de familie, potrivit noilor reglementari, nu mai au contracte semnate cu laboratoare de analiza, pacientii putand cauta si opta pentru oricare laborator.

Daca doriti sa le efectuati contracost, centrul nostru va pune la dispozitie si acest serviciu.Pentru a va feri de alergatura, timp pierdut si pentru a va ajuta sa diminuati cheltuielile din bugetul familiei va invitam sa efectuati PACHETUL DE ANALIZE „SCOALA/GRADINITA”  pentru doar 59 lei.
Foarte important Acesta este costul final: in acest tarif intra si antibiogramele ce pot rezulta din rezultatele analizelor (nu sunt incluse repetarea probelor – cum poate apare la examenul coproparazitologic sau cele de dupa efecutarea tratamentului generat de antibiograma).

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *