O nouă umilință la adresa medicului de familie

Scris de Dr. Rodica Tănăsescu, Presedinte AMFB, Presedinte SNMF

Mergem de atâția ani la CNAS și la Ministerul Sănătății. De obicei, un dialog al surzilor. Ne facem datoria față de noi înșine, față de colegi, față de specialitatea noastră, cu tot sentimentul de inutilitate pe care îl avem… De atâția ani venim cu argumente. De foarte multe ori nu primim răspuns, sau primim un răspuns care nu e răspuns.

Și în acest an am mers la CNAS și am solicitat (argumentat!) eliminarea riscului sancțiunilor abuzive. Adică, în continuare, medicii se trezesc cu imputări, fără ca sistemele informatice să avertizeze. Sancțiuni și penalități ca la fisc, după trei, patru ani, pentru simplul fapt că nu ți-ai bătut joc de sănătatea oamenilor. Pentru că un pacient “mai avea și alt venit în afară de pensie”, pentru că mai primise de la alt cabinet nu știu câte medicamente, sau pentru că o rețetă era pe protocol, sau pentru că pacientul figura internat, sau că nu s-a urcat rețeta în sistem. Dar de unde să știm noi aceste lucruri, dacă sistemele informatice nu ne informează ? Suntem organe de anchetă?

În primul rând, este datoria sistemului informatic să ne avertizeze. Abia apoi, dacă medicul încalcă avertismentul, dacă sistemul informatic funcționează optim, s-ar pune problema unor sancțiuni. E demonstrat, pacienții aveau nevoie de acele tratamente, le-au primit, ei le-au “înghițit”, nu noi. Și nu există prejudiciu, căci pacienții oricum aveau dreptul să le primească.

O veșnică bătaie de joc, încă nerezolvată, în mare măsură.

Nu mai vorbesc de finanțare, care, odată în plus, ne umilește ca profesioniști și ca manageri ai cabinetelor noastre. Într-o periodă în care, iată, o parte din medicii și asistentele țării sunt valorizați cu creșteri salariale importante (și acest lucru este o abordare constantă de circa 3 ani), medicina de familie are o creștere de circa 8,2% față de 2016, ceea ce nu va asigura nici un leu în plus pentru medici și asistente, ci doar acoperirea creșterii prețului la utilități și alte costuri de funcționare, parțial la acoperirea sporului de taxe ca și PFA. Când se vorbește de dublarea, triplarea venitului medicilor și asistentelor din România, în fapt se referă, revoltător, doar la 30% dintre medici și cam 40% dintre asistente (adică, numai la bugetarii din spitale).

O nouă umilință.

Un sistem informatic bun face ceea ce i se cere să facă. Deocamdată aplicațiile CNAS au fost din start subdimensionate și menite să rezolve doar controlul exercitat de CNAS. Normal ar fi să avem softuri care să reducă timpul alocat aspectelor birocratice. Softurile ar trebui să îți aducă informațiile necesare despre pacientul asigurat, dacă este sau nu internat, care să oblige fiecare segment al sistemului medical să își facă datoria față de pacient și fața de propriul act medical (inclusiv rețetă compensată la externare, concediile medicale pentru urgențe etc).

Timpul, și așa destul de puțin, ar trebui să îl putem dedica activității medicale propriu-zise.

Articol preluat din “Saptamana medicala”.

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *