Peste 140 de farmacii au instalată o aplicație software în sprijinul pacienților care nu își găsesc medicamentele

Peste 140 de farmacii din întreaga țară au instalată o aplicație software în sprijinul pacienților care nu își găsesc medicamentele de care au nevoie, potrivit președintelui Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), Rozalia Lăpădatu.

“Aplicația și ideea este cu totul și cu totul ceva nou, ce nu s-a mai făcut nici în România, nici în altă parte de lume, de aceea acum suntem în perioada de test, iar de săptămâna viitoare aplicația va fi total funcțională. Și acum este total funcțională, dar încă mai urmărim să remediem dacă apar erorile. În aplicație la momentul acesta sunt înrolate peste 140 de farmacii din toată țara, majoritatea sunt farmacii independente și patru distribuitori. Sunt sigură că în următoarea lună numărul acesta de farmacii se va dubla cel puțin și la fel va crește și numărul de distribuitori (…) avem un singur producător (în sistemul aplicației n.r.) și suntem pe discuții finale cu alți trei”, a declarat Lăpădatu, marți, la o conferință de presă.

- software pentru medicamente lipsa 23 - Peste 140 de farmacii au instalată o aplicație software în sprijinul pacienților care nu își găsesc medicamenteleEa a precizat că în prezent un singur medicament pentru cancer este disponibil în aplicație, dar a estimat că de luna viitoare vor fi circa 4-5 pentru cancer și afecțiuni imunologice, menționând că în România sunt aproximativ 7.000 de farmacii.

“Aplicația este deschisă și pentru alte terapii de pe alte arii terapeutice, dar pentru că aici a fost cea mai mare problemă în ultimul timp ne-am concentrat cumva pe aceste două grupe mari (…) Acest soft este absolut gratuit și liber”, a spus Rozalia Lăpădatu.

Aplicația software denumită MedARP, care conectează în timp real părțile implicate în circuitul medicamentelor, a fost lansată de APAA împreună cu Asociația Bolnavilor de Cancer (ABC).

Potrivit celor două asociații, dacă după scanarea codului de rețetă în farmacie se constată că medicamentul prescris nu este în stocul farmaciei, se va plasa comanda prin intermediul aplicației MedARP. Distribuitorul ales de farmacie va primi în aplicație cererea. Distribuitorul, prin persoana de legătură desemnată, va verifica în timp real solicitările din farmacii și își asumă că va răspunde cererii în maxim 2 ore. În urma aprobării comenzii de către distribuitor, cererile către ceilalți distribuitori vor fi anulate automat de către aplicație, farmacia va informa pacientul că i-a fost găsit medicamentul. Totodată, îl va anunța când ajunge medicamentul în farmacie. Pacientul va trebui să valideze cu cardul de sănătate eliberarea medicamentului din farmacie.

Rozalia Lăpădatu a precizat că aplicația a fost foarte bine primită de autorități și a subliniat că programul este deschis către orice farmacie și distribuitor de medicamente autorizat legal.

“Acum pacienții noștri aleargă după tratamentul prescris de medicul curant. Acest program își propune să vină în sprijinul pacienților care nu își găsesc medicația pentru a nu mai umbla din farmacie în farmacie. Acest soft îi degrevează de asemenea eforturi și nu face decât să-i aprovizioneze cu medicația (…) permanent suntem într-o continuă căutare pentru a ne găsi tratamentele în oncologie, dar nu numai, în toate patologiile cronice lipsesc tratamente vitale, care de cele mai multe ori fac diferența între viață și moarte”, a declarat președintele Asociației Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia.

Multumim, medicalmanager.ro si  AGERPRES

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Cere oferta
Oferta de Paste Centrul Medical Alexis