O respiratie corect, o stare de sanatate mai buna!

Datorita stilului de viata modern, sedentarismului si stress-ului sfarsim prin a respira disfunctional. A sti sa respiri corect este cea mai buna cale de a castiga energie si sanatate.

Oxigenul este indispensabil vietii, iar buna oxigenare a celulelor si tesuturilor poate face diferenta intre viata si moarte, intre sanatate si boala. O respiratie corecta este suficienta pentru a sustine sistemul cardiovascular, creierul si functiile de baza ale organelor. Cu alte cuvinte daca invatati sa respirati corect si faceti asta tot timpul este cel mai bun antrenament pe care il puteti face (scrie Yahoo Shine).

Din fericire, a reinvata sa respiri corect nu este foarte greu. Primul pas este sa intelegeti care sunt muschii respiratorii: diafragma, musculatura abdominala, musculatura intercostala. Intarirea si stimularea acestor muschi nu doar ca va imbunatatesc respiratia, dar cresc rezistenta generala, reduc stresul, imbunatatesc functiile gastro-intestinale si stimuleaza sistemul imunitar.
respiratie 2  - respiratie 2 e1397132132233 - O respiratie corect, o stare de sanatate mai buna!

Iata care sunt aceste exercitii care imbunatatesc radical respiratia. Trebuie facute timp de 14 zile si apoi incluse in pachetul de exercitii fizice sau repetate macar o data pe saptamana.

1. Stati drept si tinti o mana ridicata, astfel incat bratul sa atinga urechea. Inspira si expira. Apoi inspira in timp ce te inclini in partea opusa bratului ridicat. Repeta cu celalalt brat. Fa 3-4 exercitii cu fiecare mana.

2. Concentreati-va pe expiratie. Cand va ganditi la respiratie deseori este neglijata expiratia. Cheia pentru o respiratie buna este o expiratie ampla. In mod normal, omul elimina doar 30% din aerul din plamani, iar o expiratie buna poate creste acest procent la 70%.
Fortati expiratia cat de mult puteti, ajutandu-va de muschii abdominali. La fiecare sesiune de exercitii incearcati cel putin cinci inspiratii normale, urmate de expiratii cat mai complete.

3. Stati jos, dar intr-o pozitie relaxata si inspirati. Inspirati lent si mergeti cu inspiratia pana la maximum posibil. Expirati normal,
relaxati-va cateva secunde si reluati inspiratiile profunde. Repetati de 5-6 ori. Senzatia de ameteala usoara este dovada ca o faceti corect.

4. Faceti exercitiul yoga numit “sufla in lumanare”. Exercitiile sunt de doua tipuri. Pe de o parte, concentrati-va expiratia in asa fel, incat sa stingeti flacara lumanarii fara ca aceasta sa palpaie.
Al doilea consta in perfectionarea tehnicii de respiratie: expirati sufland in flacara unei lumanari, astfel incat aceasta sa nu se stinga. Exercitiile pot fi repetate de 20-30 ori. Scopul unui antrenament eficient este sa ajungi la 100 de exercitii (un exercitiu inseamna ciclul inspiratie/expiratie).

Doriti mai multe sfaturi medicale?
Le primiti cu mult profesionalism in cadrul consultatiilor oferite de medicul de familie al Centrului Medical Alexis, doamna doctor Gianina Munteanu.
Folositi formularul de inscriere din pagina dedicata https://www.alexis-medical.ro/servicii-medicale/medicina-de-familie/!

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *