Osteoporoza

Osteoporoza este o boala metabolica a osului in care arhitectura sa se modifica, acesta devenind mai poros si mai fragil, cantitatea de os se reducandu-se pana la un nivel la care se poate produce o fractura in absenta unui traumatism sau ca raspuns la un traumatism minim. In generalnu exista semne premonitorii pentru o prima fractura osteoporotica. Osteoporoza poate fi primara prin insuficienta gonadala indusa de menopauza, dar poate fi si secundara unor boli sau diverselor medicatii sau poate imbraca si aspecte genetice sau idiopatice. Evident forma cea mai comuna este cea indusa de menopauza si asupra ei ne vom referi in continuare.

Osteoporoza a devenit in ultimul timp o adevarata problema socio-economica, deoarece se estimeaza ca, in intreaga lume, una din trei femei si unul din opt barbati cu varsta de peste 50 ani sufera de aceasta boala.
osteoporoza 06.08  - osteoporoza 06 - Osteoporoza
Consecinta directa este fractura, frecvent de sold sau vertebrala, care determina suferinta majora, invaliditate prelungita, scaderea calitatii vietii si, nu in ultimul rand, costuri enorme, fie ele directe sau indirecte derivate din necesitatea asistarii acestor pacienti. Numarul fracturilor osteoporotice creste proportional cu varsta, femeile fiind mai predispuse la fractura decat barbatii.

Exista o multitudine de FACTORI DE RISC in aparitia osteoporozei, dar vom insista doar asupra catorva, care sunt bine de cunoscut de catre toti.
Astfel trebuie avuti in vedere factorii genetici, cum ar fi rasa alba, istoricul familial sau statura mica (

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *