Greutatea ghiozdanului si sanatatea copilului

Va ganditi in fiecare zi ca micutul dvs. poate suferi de diferite afectiuni si dureri de spate provocate de greutatea ghiozdanului pe care il care zilnic la scoala?

Un expert in fizioterapie a dat insa peste cap aceasta teorie si arata ca greutatea ghiozdanului poate aduce beneficii sanatatii copilului.
ghiozdan 07.08  - ghiozdan 07 - Greutatea ghiozdanului si sanatatea copilului
Cornelia Goetz, fizioterapeut in Breitnau, sustine ca baietii si fetele fara probleme medicale, pot transporta ghiozdane cu pana la o treime din greutatea corpului lor, mai ales in cazul celor care depun foarte putina miscare fizica.

TEST: vreti sa va asigurati ca ghiozdanul celui mic nu este mai dificil decat poate transporta? Cereti copilului sa stea intr-un picior, cu ghiozdanul in spate si sa-si tina echilibrul. Daca reuseste sa faca acest lucru, atunci este putin probabil ca muschii spatelui sa fie suprasolicitati.

Fapul ca scolioza poate fi provocata de transportul unui ghiozdan foarte greu, este doar un mit, transmis din generatie in generatie, explica specialista.

In prezent, in Romania, in fiecare categorie de varsta sunt aproximativ 200.000 copii care duc zilnic un ghiozdan cu greutate sensibil egala. Dintre acestia, foarte putini (0,2-3%), vor dezvolta o scolioza, restul nu, atentioneaza prof. dr Mihail Jianu, medic primar ortoped la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Bucuresti si presedinte fondator al Societatii Romane de Ortopedie Pediatrica.

Specialistul avertizeaza de asemenea asupra faptului ca statul aplecat la birou nu conduce obligatoriu la o deformare a coloanei, decat daca exista o predispozitie genetica sau hormonala.

„Pozitia vicioasa nu are cu certitudine niciun rol in aparitia unei scolioze. Daca ar fi asa, nu s-ar putea explica de ce boala apare intr-o proportie atat de mare la fete (80-85%) si de ce primele semne de deformare apar exact in perioada pubertatii si nu la varste mult mai mici, cand comportamentul copiilor, fete si baieti, este aproape identic”, adauga dr. Jianu.

Asadar, specialistii recomanda parintilor sa isi lase micutii sa isi transporte singuri ghiozdanul, cu atat mai mult in cazul celor care nu fac sport in mod constant.

Atentie! Medicii recomanda evitarea ghiozdanelor de tip troler –  ghiozdan cu roti, care, desi preiau sarcina greutatii de pe spatele si umerii copilului, pot provoca miscari mai putin naturale ale soldurilor si coloanei vertebrale.

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *