Stiti sa administrati corect medicamentele?

Administrarea medicamentele se poate realiza pe mai multe cai:
calea orala;
calea parenterala: intravasculara, intramusculara, subcutanata, intraspinala, intratecala, intracardiaca, intramedulara, intraventriculara, intraarticulara si intrasinoviala;
calea transmucosala: buco-faringiana, rectala, vaginala, uretrala, nazala, oftalmica, auriculara, pulmonara;
calea cutanata.

Alegerea corecta a caii de administrare se realizeaza in functie de forma farmaceutica si avantajele sau dezavantajele administrarii medicamentelor: gradul de biotransformare la nivelul primului pasaj intestinal si hepatic, absorbtia, gravitatea bolii (acuta sau cronica), starea pacientului (constienta, inconstienta sau voma).

Administrarea corespunzatoare a medicamentelor reprezinta un aspect foarte important pentru farmacoterapie.

Activitatea unui medicament este influentata foarte mult de bioritmuri. Aceasta constatare a fost observata prin aparitia unor efecte diferite in intensitate in urma administrarii la momente diferite din zi a unui medicament, avand aceasi doza.

Anumite forme farmaceutice sunt dozate diferit in fuctie de momentul administarii (in 24 de ore sau in fuctie de ziua in care absorbtia medicamentului este maxima.

Astfel, dimineata, pe nemancate, sunt indicate: antihelminticele, diureticele si purgativele, hormonii glucocorticoizi.
Dintre factorii fiziologici care influenteaza absorbtia pe cale orala, mai importante sunt variatiile circadiene ale golirii stomacului, ale motilitatii intestinale si ale debitului sanguin intestinal. Golirea stomacului are loc mai repede dimineata decat seara, deci majoritatea medicamentelor care se absorb prin difuzie pasiva se vor absorbi mai usor dimineata.

Tranzitul intestinal este de doua ori mai rapid in timpul zilei decat noaptea.

Debitul sanguin intestinal este de doua ori mai rapid in perioada de activitate a organismului si excretia biliara este de asemenea mai mare in aceasta perioada.

Metabolismul hepatic sufera si el variatii nictemerale, ceea ce explica variatiile observate in efectele farmacologice ale unor substante metabolizate la nivelul ficatului.

Absorbtia, dupa administrarea orala poate fi influentata de o serie de factori locali: pH-ul, de exemplu, penicilina G este inactivata de aciditatea gastrica, enzimele sucurilor digestive. Daca sunt liposolubile, se absorb repede si complet. Daca sunt polare, absorbtia lor este cu atat mai mica cu cat polaritatea este mai mare. Cand polaritatea este intermediara, absorbtia este partiala, dar daca este suficient de buna, poate permite administrarea orala.

In general, medicamentele administrate per os se recomanda pe stomacul gol, adica o ora inainte de masa sau la trei ore, dupa. Exista insa si exceptii de la aceasta regula: medicamentele iritante pentru stomac, spre exemplu antiinflamatoarele, se administreaza in timpul mesei sau imediat dupa masa.

Medicamentele stimulatoare ale secretiei gastrice, coleretice si colecistokinetice, anorexigene, hipoglicemiante se administreaza cu 15-30 minute inainte de a manca.

Se administreaza in timpul mesei sau imediat dupa masa, substituentii secretiei gastrice si la o jumatate de ora sau doua ore dupa masa, medicamentele antiacide, hipolipemiante.

Actiunea farmacologica a unui medicament este influentata si de asocierea cu anumite alimentele, motiv pentru care trebuie evitata. In general, alimentele intarzie absorbtia deoarece sunt un obstacol intre medicamente si suprafata de absorbtie, pe de o parte, dar si datorita intarzierii golirii stomacului, pe de alta parte.
medicamente 08.08  - medicamente 08 - Stiti sa administrati corect medicamentele?
Deoarece tetraciclinele formeaza chelati neabsorbabili cu ionii de calciu, magneziu, aluminiu si fier din medicamente, nu se asociaza penicilinele cu antiacidele, antianemicele sau cu produsele lactate.

Posologia trebuie insa sa tina cont de starile fiziologice particulare: starea de graviditate, nou-nascut, varstnicul. Spre exemplu, in cazul starii de graviditate si a varstnicului, se inregistreaza hiposecretie de suc gastric si hipomotilitate, ceea ce are ca rezultat marirea timpului de golire a stomacului, deci o intarziere a absorbtiei medicamentului si in concluzie, efect terapeutic intarziat. Nou-nascutul are pH gastic, neutru la nastre si scade la pH acid pana in jurul varstei de trei ani.

Dozele de medicament variaza in functie de forma farmaceutica, de exemplu: forme lichide sau solide, de modul de formulare: cu eliberare imediata, prelungita (medicamentele retard), cu eliberare la tinta sau controlata, si de afectiune, aceasta fiind de cele mai multe ori particularizata fiecarui individ in parte.

Administrarea prin injectare se realizeaza, de obicei, in urgentele medicale pentru un efect rapid, fiind folosita si atunci cand nu este posibila sau nu este avantajoasa administrarea orala: medicamente care se absorb putin sau deloc, fie sunt distruse in tubul digestiv, cand bolnavii sunt necooperanti, aflati in stare de coma sau inconstienta sau in caz de contraindicatie pentru administrare orala. In urma administrarii medicamentelor pe aceasta cale, in sange se realizeaza concentratii sanguine foarte inalte si rapide, fiind extrem de eficace in urgente, dar si foarte periculoasa.

Administrarea intramusculara si subcutanata presupune absorbtie care poate fi influentata de natura medicamentului si de vascularizatia zonei. In cazul injectarii intramusculare, absorbtia este mai rapida decat in cazul administrarii subcutanate, datorita vascularizatiei de la nivelul muschiului. Asadar, administrarea pe cale intramusculara si subcutanata determina un efect terapeutic mai intarziat decat la administrarea intravenoasa.
Administrarea sublingual, intranazal, intrarectal sau cutanat se realizeaza pentru efect local, a evita efectele sistemice si metabolizarea la primul pasaj hepatic.

Pentru alte sfaturi medicale, pentru consultatii si investigatii, pentru inscrierea la medicul de familie sau pentru un contract de medicina muncii va asteptam cu profesionalism si cel mai bun raport intre servicii si tarife.Soliciati informatii la office@alexis-medical.ro sau la telefon 0744.488.735 / 0752.030.439 / 0752.190.151

2 comentarii la “Stiti sa administrati corect medicamentele?

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *