Pacienții cu fibrilație atrială au nevoie de noile anticoagulante orale

Pacienții cu fibrilație atrială au nevoie de tratamentul cu noile anticoagulante orale, România fiind una din puținele țări care nu are aceste medicamente pe lista de compensare.

- noi anticoagulante orale 27 - Pacienții cu fibrilație atrială au nevoie de noile anticoagulante orale“O mare parte a accidentelor vasculare cerebrale pot fi evitate prin conștientizarea și eliminarea factorilor de risc. Printre factorii de risc se numără hipertensiunea arterială, sedentarismul, dislipidemia, dieta dezechilibrată, obezitatea abdominală, fumatul, consumul de alcool (…) Hipertensiunea arterială este cel mai important factor de risc care poate fi modificat, fiind implicată în jumătate dintre accidentele vasculare cerebrale. Așadar, controlând tensiunea arterială, realizăm și prevenția unei mari proporții din accidentele vasculare cerebrale. În același timp, trebui să se știe că pacienții cu fibrilație atrială au un risc de cinci ori mai mare de a suferi un AVC. 15% din totalul AVC apar pe fondul fibrilației atriale“, a arătat Gabriel Chițoiu,președintele Societății Române de Cardiologie,

Potrivit acestuia, hipertensiunea arterială și fibrilația atrială pot fi prevenite și controlate prin adoptarea unui stil de viață sănătos – efort fizic, dietă, menținerea greutății corporale.

Fibrilația atrială urmată de tratamentul cu noile anticoagulante orale ar putea reduce accidentele vasculare cerebrale și dizabilitățile asociate acestora.

“Trebuie să prevenim ca pacienții să facă fibrilație atrială, să-i educăm în tratamentul pe care îl fac ei și tratamentul coagulant. (…) Am încercat să convingem autoritățile că pacienții din România au nevoie de aceeași abordare ca și pacienții din alte țările europene, respectiv să aibă acces la acest tratament anticoagulante orale. România, din păcate, este una dintre puținele țări, dacă nu singura care aceste medicamente, anticoagulante orale, nu sunt pe lista de compensare. Aici ne creează și nouă medicilor și pacienților un sentiment de frustrare(…) Aceste tratamente sunt extrem de eficiente. Știu că există o serie de preocupare, sper să fie pusă cât mai repede în practică. (…) Dacă vrem într-adevăr să reducem cifra de mortalitate prin accidente vasculare cerebrale trebuie neapărat ca pacienții noștri să aibă acces la aceste medicamente, care previn aceste complicații”, a precizat Gabriel Chițoiu.

Totodată, președintele Societății Române de Cardiologie a punctat importanța educației pentru sănătate. “Educația pentru sănătate, de la cele mai mici vârste, este esențială pentru prevenirea AVC, dar și a altor boli cardio-metabolice”, a punctat medicul.

Potrivit Centrului pentru Inovație în Medicină, o persoană din șase va suferi un accident vascular cerebral (AVC) la un moment dat, pe parcursul vieții. De asemenea, peste 60.000 de români suferă anual de un AVC, iar 54.000 de români mor în fiecare an din cauza unui AVC. AGERPRES

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *