Pana cand se poate face examinarea medicala de medicina muncii la angajare?

Pana cand se poate face examinarea medicala de medicina muncii la angajare ?

Luam ca exemplu situatia in care astazi s-a angajat un salariat. La dosarul depus de el pentru concursul de angajare este depusa adeverinta medicala emisa de medicul de familie din care sa reiasa ca este clinic sanatos. Programarea examinarii de medicina muncii s-a facut la o saptamana de la angajare – 7 zile lucratoare, din cauza faptului ca medicii nu au avut alta data disponibila.

Este corect sa avem acoperire pentru aceste 7 zile cu adeverinta emisa de medicul de familie?

Examenul medical al lucratorilor la angajarea in munca stabileste aptitudinea/aptitudinea conditionata/inaptitudinea permanenta sau temporara in munca pentru profesia/functia si locul de munca in care angajatorul ii va desemna sa lucreze.

Articolul 15 din Hotararea de Guvern nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede urmatoarele:

Examenul medical la angajarea in munca se efectueaza pentru:
control medical la angajare 15.04.2015  - control medical la angajare 15 - Pana cand se poate face examinarea medicala de medicina muncii la angajare?

  1. lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;

  2. lucratorii care isi schimba locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati;

  3. lucratorii care isi schimba meseria sau profesia.

Legislatia explica foarte clar faptul ca examenul medical la angajarea in munca se efectueaza pentru lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca. Prin urmare, examenul medical la angajare se efectueaza inainte de angajarea cu contract individual de munca a lucratorului.

Atentie la faptul ca examinarile medicale profilactice, deci si examenul medical la angajarea in munca, se face in baza fisei de identificare a factorilor de risc profesional, completata in mod obligatoriu la toate rubricile si semnata de catre angajator.

Mai mult, medicul de medicina muncii este cel care poate solicita medicului de familie adeverinta/scrisoare medicala care sa ateste starea de sanatate a viitorului angajat 

In concluzie, nu este legal sa avem acoperire pentru aceste 7 zile cu adeverinta emisa de medicul de familie.

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *