Personalul didactic din unitatile de invatamant este testat anual

Ca urmare a solicitarilor primite din partea presei cu privire la evaluarile psihologice ale personalului didactic, Ministerul Educatiei Nationale face urmatoarele precizari. Personalul didactic din unitatile de invatamant este testat anual din punct de vedere medical si psihologic.

Obligativitatea acestor teste este data de prevederile HG nr. 1169/2011 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, respectiv prevederile Legii Educatiei Nationale nr. 1/2011.

Astfel, unitatile de invatamant trebuie sa incheie contracte de servicii de specialitate pentru medicina muncii, in vederea testarii periodice anuale a angajatilor din fiecare unitate de invatamant.

Reprezentantii firmei furnizoare de servicii medicale folosesc in cadrul evaluarii de medicina a muncii doua tipuri de analize/investigatii: analize medicale generale si teste psihologice aplicate de catre o persoana specializata.

La indicatia medicului de medicina muncii, personalul didactic din institutiile de invatamant poate fi supus si unui examen psihiatric, potrivit HG nr. 1169/2011 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor.

In acelasi timp, art. 233 alin. (2) din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011 prevede urmatoarele:

“Din categoria personalului didactic pot face parte persoanele care indeplinesc conditiile de studii prevazute de lege, care au capacitatea de exercitare deplina a drepturilor, o conduita morala conforma deontologiei profesionale si sunt apte din punct de vedere medical si psihologic pentru indeplinirea functiei.”

Totodata, conform prevederilor legale aplicabile, incadrarea si mentinerea intr-o functie didactica sau didactica auxiliara, precum si intr-o functie de conducere, de indrumare si de control sunt conditionate de prezentarea unui certificat medical.

Potrivit art. 234, alin. (4) din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, in situatii de inaptitudine profesionala de natura psihocomportamentala, conducerea unitatii sau a institutiei de invatamant poate solicita, cu acordul consiliului de administratie, un nou examen medical complet. Aceeasi prevedere se aplica, in mod similar, functiilor de conducere, de indrumare si de control, precum si personalului din unitatile conexe invatamantului.

 

- testare psihologica profesori 21 - Personalul didactic din unitatile de invatamant este testat anual

 

 

 

 

 

 

Pe langa cel mai bun tarif pentru examenul psihologic,oferim determinarea glicemiei GRATUIT tuturor profesorilor.
Stress-ul poate fi una din cauzele diabetului. Monitorizati-va glicemia!

Trimiteti datele de contract la adresa: office@alexis-medical.ro

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *