OBLIGATIVITATEA VACCINĂRII ÎN ROMÂNIA

Vaccinarea împotriva bolilor transmisibile, în contextul epidemiilor existente în ultimul an în Europa, dar și transcontinental, a devenit o problemă de interes european și, implicit, național.

Astfel, Parlamentul European a emis o propunere de Rezoluție în martie 2018, ca urmare a reticienței față de vaccinuri și a scăderii ratei de vaccinare în Europa. Propunerea de Rezoluție are la bază, printre altele, diferențele semnificative existente între țări cu privire la vaccinurile recomandate, dar și cu privire la organizarea serviciilor de sănătate, a faptului că la nivel European s-a înregistrat o mare epidemie de rujeolă, rata deceselor din această cauză fiind una ridicată. De asemenea, trebuie avut în vedere și Planul european de acțiune privind vaccinarea pentru 2015-2020 al OMS, plan aprobat de către toate statele membre UE.

- vaccin 22 - OBLIGATIVITATEA VACCINĂRII ÎN ROMÂNIA

Viziunea acestui Plan este „O Regiune Europeană fără boli care pot fi prevenite prin vaccinare, în care toate țările oferă acces echitabil la vaccinuri de înaltă calitate, sigure și accesibile și la servicii de imunizare, pe tot parcursul vieții”, printre scopurile acestui proiect regăsindu-se și eliminarea rubeolei și rujeolei.

Acest lucru se poate realiza, din punctul de vedere la OMS, prin transformarea imunizării în prioritate, solicitarea vaccinării de către oameni ca urmare a înțelegerii acestora a valorii serviciilor de imunizare și a vaccinurilor, conceperea unor sisteme de sănătate cu o bună funcționalitate din care imunizarea să fie parte integrantă, existența programelor de imunizare pe termen lung și cu aprovizionare de înaltă calitate.

În vederea îndeplinirii obiectivelor prevăzute în Planul European de acțiune privind vaccinarea pentru 2015-2020 al OMS, prin intermediul propunerii de Rezoluție, Parlamentul European solicită statelor membre să consolideze temeiul juridic pentru acoperirea vaccinală. De asemenea, este necesar ca fiecare stat membru să introducă și să pună în aplicare un cadru legislativ adecvat, în conformitate cu prioritățile naționale și pentru luarea de măsuri concrete în vederea unui angajament sustenabil privind imunizarea.

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *