Cu ce putem inlocui zaharaul din alimentatie

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a avertizat, in repetate randuri, asupra efectelor nocive ale zaharului. Acesta nu se regaseste numai in dulciuri, ci si in numeroase produse precum: paine, iaurt, cereale, mezeluri, ketchup, diferite sosuri si asa mai departe.

Zaharul este format din glucoza si fructoza. Glucoza, care este cea mai importanta sursa de energie a celulelor organismului, se elibereaza prin metabolizarea dulciurilor si este absorbita in tubul digestiv. Ea duce la cresteri bruste ale glicemiei si stimuleaza indirect eliberarea de insulina. In schimb, fructoza trebuie sa treaca prin procesul de metabolizare la nivel hepatic si consumata in exces poate spori riscul dezvoltarii unor afectiuni hepatice.

Vom vedea in continuare cu ce poti inlocui zaharul:

Mierea

Mierea este utilizata ca indulcitor din cele mai vechi timpuri. Aceasta reprezinta un aliment dulce, lichid siropos produs natural de albine, cu numeroase beneficii pentru sanatate, fiind o sursa de energie si un puternic antibiotic natural.

In loc sa adaugi zahar in ceai, ai putea sa il indulcesti cu miere, fiind o optiune benefica sanatatii.

Stevia

Stevia este un indulcitor natural care nu contine calorii si nu duce la acumularea de kilograme in plus. Studiile arata ca stevia nu are efecte negative asupra sanatatii corpului uman. Nu numai ca este considerata sigura, ci si ofera anumite beneficii pentru sanatate.

De exemplu, steviozida, un extract uscat obtinut din frunzele plantei Stevia, poate reduce tensiunea arteriala crescuta.

- alternative sugars 22 - Cu ce putem inlocui zaharaul din alimentatie

Sirop de artar

Bogat in minerale, mai ales zinc, siropul de artar poate avea efecte benefice in prevenirea aterosclerozei prin scaderea colesterolului.

Sirop de orez brun

Acesta este obtinut din fermentarea boabelor de orez si nu contine gluten. O sursa importanta de minerale, mangan, vitamina B si fier, siropul de orez brun reprezinta alternativa excelenta a zaharului daca este folosit ca indulcitor.

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *