Primul ajutor în oprirea sângerărilor

Afecțiunile hematologice, inclusiv cele rare (printre care deficitul de factor VII de coagulare) se manifestă prin sângerări la nivelul diferitelor organe din corp, inclusiv la nivelul articulațiilor și țesuturilor. Ori de câte ori apare o sângerare, este important să cunoașteți simptomele și acțiunile de bază pe care le puteți întreprinde pentru a o opri sau încetini până când ajungeți la medic.

Odihna și ridicarea mâinii sau piciorului sunt două dintre modalitățile prin care puteți ușura durerea și disconfortul cauzate de sângerare la persoanele cu deficit de factor VII de coagulare. Este important să rețineți că în timp ce gheața și compresele au fost recomandate de-a lungul timpului pentru tratamentul sângerărilor minore și moderate la nivelul articulațiilor și țesuturilor moi, aceste metode sunt acum puse la îndoială.
In concluzie, dacă vă confruntați cu sângerări, este important să contactați medicul hematolog.

Ce puteti face?
Odihna – folosiți cârje sau un scaun cu rotile și mergeți pe jos cât mai puțin posibil pentru a vă odihni picioarele. Pentru susținerea mâinii, folosiți o eșarfă sau o orteză specială.

Ridicare – membrul afectat trebuie ținut într-o poziție mai ridicată decât poziția inimii pentru a se reduce inflamația și a se îmbunătătți circulația sângelui.

Dacă se recomandă gheața: folosiți o pungă de gheață sau o pungă de legume înghețate, învelită într-un prosop umed. Nu aplicați niciodată gheața direct pe piele. Țineți pachetul cu gheață la locul inflamației timp de aproximativ 15 minute, o dată la fiecare 2 ore.

Dacă se recomandă compresia: înfășurați articulația afectată într-un bandaj elastic și fiți atenți la eventuale semne de amorțeală, răceala, durere ascuțită sau schimbarea culorii degetelor de la mâini sau picioare – înseamnă că circulația sanguină a fost întreruptă. Dacă apare vreunul din aceste semne, îndepărtați bandajul și înfășurați-l din nou mai lejer.

O sângerare puternică la nivel muscular poate provoca deteriorări permanente ale membrului afectat. Mușchii și arterele pot fi comprimate de acumularea de sânge. Dacă se suspectează o sângerare la nivel muscular, anuntati imediat medicul specialist.

Sângerări nazale (epistaxis)
Multe dintre persoanele cu deficit de factor VII de coagulare se confruntă frecvent cu sângerări nazale, aspect pe care echipa medicală trebuie să-l cunoască.

Ce trebuie să faceți:

-păstrați-vă calmul
-stați în picioare și strângeți partea moale a nasului, acolo unde cartilajul ia contact cu osul
-respirați pe gură și țineți nasul apăsat timp de 10- 15 minute
Dacă sângerarea nu se oprește, aplicați presiune în continuare. Dacă sângerarea durează mai mult de 30 de minute sau dacă se repetă în zilele următoare, contactați medicul pentru a discuta opțiunile de tratament, precum acidul tranexamic.

Sângerări ale gingiilor
Pentru a preveni astfel de sângerări, este esențială o igienă orală bună (spălat pe dinți și folosirea aței dentare). Dacă, în ciuda acestor activități, sângerările continua, contactați medicul specialist, care vă poate prescrie tratament.

Sângerări gastrointestinale
Sunt cauzate de leziuni la nivelul stomacului sau intestinelor, în astfel de cazuri sângele amestecându-se cu materiile fecale. Sângerările gastrice pot apărea pe nesimțite, iar simptomele se pot manifesta la câteva zilei după debutul pierderii de sânge. De aceea, este important să cunoașteți simptomele pentru a putea ajunge la medic în timp util:

-scaun închis la culoare sau cu sânge
-crampe stomacale
-vomă cu pete de sânge sau cu aspect de cafea
-oboseală inexplicabilă
-sânge în urină (hematurie)

- primul ajutor in sangerari 30 - Primul ajutor în oprirea sângerărilor
Prezența sângelui în urină este frecventă la persoanele cu afecțiuni hematologice. În cele mai multe cazuri, băutul unei cantități suficiente de apă (cel puțin 2 litri pe zi) și odihna sunt suficiente pentru a elimina problema. La primul semn de hematurie trebuie să contactați medicul. Nu luați niciodată acid tranexamic în astfel de cazuri, deoarece medicamentele pot provoca afecțiuni renale serioase.

La  fiecare pachet de servicii medicale in valoare de minim 200 de lei sumarul de urina este gratuit.

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *