Carantina ( într-un sens nedetaliat) e enumerată printre cauzele de suspendare a unui contract de muncă – suspendare de drept – în Codul muncii.
Pentru că nu se spune nimic despre ce înseamnă carantină și dacă presupune o problemă individuală sau la nivelul întregului loc de muncă, există un semn de întrebare cu privire la includerea concediului medical pentru carantină în sfera suspendării de drept a contractului de muncă.
Am deschis recent discuția referitoare la concediile medicale pentru carantină, în contextul în care numeroase persoane se află acum în autoizolare la domiciliu din cauza coronavirusului. Concediile acestea sunt reglementate în OUG nr. 158/2005 și în normele sale de aplicare, cuprinse în Ordinul ministrului sănătății nr. 15/1311/2018. Carantina e impusă de autoritățile sanitare și nu vizează neapărat un întreg loc de muncă, ci poate viza doar anumiți salariați de la respectivul loc de muncă.
În Codul muncii, una dintre situațiile enumerate la suspendarea de drept a contractului de muncă este „carantina”.
Noțiunea nu este însă detaliată mai mult de atât.
Singura referire la carantină care mai există în Codul muncii este la cazurile când un salariat nu poate fi concediat: „pe durata suspendării activității ca urmare a instituirii carantinei” – nici aici nu este clar însă dacă e vorba de suspendarea activității la angajator sau de suspendarea activității unui angajat care e în carantină.
Tocmai pentru că noțiunea de „carantină” din Codul muncii nu e detaliată, ea lasă loc mai multor interpretări de către specialiști: carantina poate fi umană, dar și animală ori fitosanitară, iar intrarea în carantină a unui întreg loc de muncă este la fel de plauzibilă ca intrarea în carantină a unuia sau mai multor angajați, fără legătură cu condițiile de la locul lor de muncă.
Nici în reglementarea specifică a concediului medical pentru carantină nu există o prevedere care să lase fără urmă de dubiu că se suspendă de drept contractul de muncă pe perioada acestui concediu. El este inclus în ordonanță în categoria „concedii medicale și indemnizații pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă„. Codul muncii nu se referă la această categorie atunci când tratează suspendarea contractelor de muncă, ci doar la „concediul pentru incapacitate temporară de muncă”.
Multumiri sursei Avocatnet.ro