Sforaitul

Sforaitul are un impact devastator in randul persoanelor atat de sex feminin, cat si masculin. Sforaitul afecteaza peste 40% dintre adulti, potrivit unei statistici mondiale. La aproape un sfert dintre acestia, sforaitul a devenit cronic. Chiar daca o persoana nu sforaie in mod frecvent, simptomele pot aparea in urma contractarii unor afectiuni virale, a consumului de alcool sau a unor medicamente. 

Sforaitul afecteaza calitatea si cantitatea somnului atat a persoanei care sforaie, cat si a partenerului, indiferent de varsta, determinand iritabilitate, oboseala, putand duce chiar la aparitia unor complicatii ale problemelor de sanatate existente deja. Pentru a contracara toate aceste manifestari, am detaliat in cele ce urmeaza simptomele, cauzele, precum si recomandari pentru aceasta afectiune. Mai mult decat atat, am apelat la experienta vasta in domeniul pneumologiei a unui medic de specialitate pentru ca somnul sa va fie unul odihnitor, iar starea dumneavoastra de sanatate sa se mentina in parametric normali.
sforaitul 16.11  - sforaitul 16 - Sforaitul
“Sforaitul este o problema serioasa, dar mai putin luata in seama, poate si pentru ca a devenit subiectul unor glume savuroase. Dar medicii o considera o boala grava si o trateaza ca atare. Sforaitul chinuie viata multora dintre noi si duce la complicatii serioase. Si nu doar atat – sforaitul destrama multe cupluri, pentru ca nu tulbura doar somnul celui care sforaie ci si pe cel al partenerului sau! Aproximativ 80% dintre cuplurile care se confrunta cu aceasta problema dorm periodic in camere separate si aproximativ 9 din 10 afirma ca relatia lor ar avea de castigat daca ar exista o solutie impotriva sforaituluI”, a declarat Prof. Dr. Ioan Paul Stoicescu – medic primar pneumolog la Institutul de pneumologie “Marius Nasta” din Bucuresti.

Sforaitul este provocat de o ingustare sau de o blocare a cailor respiratorii nazale. Aceasta ingustare restrictioneaza fluxul de aer intranazal, fortandu-ne sa respiram pe gura si nu pe nas.

“In timpul somnului, in special in pozitia culcat pe spate, muschii limbii, ai gatului si ai planseului bucal se relaxeaza, lucru ce duce la obturarea cailor aeriene superioare. Astfel, apar vibratii ale tesuturilor moi, provocand sforaitul. Una dintre cel mai des intalnite cauze ale sforaitului este congestia nazala, care apare in cazul racelii, alergiei sau a unei alte afectiuni respiratorii. Vasele sanguine de la nivelul nasului se inflameaza, iar respiratia pe nas devine dificila. Sforaitul cronic, insa, are si alte cauze: deviatia de sept, scaderea tonusului muscular odata cu avansarea in varsta, cresterea greutatii corporale, congestia nazala din perioada de sarcina, consumul de alcool, fumatul”, a mai precizat Prof. Dr. Ioan Paul Stoicescu.

Sforaitul duce la un somn agitat si la incapacitatea organismului de a se odihni suficient in timpul somnului.

“Oboseala este responsabila pentru instalarea multor afectiuni ale organismului. O alta complicatie grava a sforaitului este sindromul de apnee in somn (oprirea respiratiei pentru cateva secunde, la intervale mai mici sau mai mari de timp). Apneea determina scaderea concentratiei de oxigen in sange, provocand boli cerebrale si cardiace”, explica Prof. Dr. Ioan Paul Stoicescu.

Sfaturi utile pentru ameliorarea simptomelor:
Schimbari ale stilului de viata, precum: scaderea in greutate, schimbarea pozitiei de dormit – evitarea pozitie “culcat intins pe spate”, evitarea sau recuderea consumului de alcool, renuntarea la fumat si schimbarea medicatiei care favorizeaza sforaitul.Folosirea unor dispozitive nazale care permit ameliorarea afectiunii sau chiar sa scape de aceasta problema, prin ridicarea cu blandete a narilor, marind deschiderea cailor nazale. In acest timp, organismul reinvata sa respire pe nas si nu pe gura si, astfel, sforaitul este redus sau chiar eliminat.Folosirea unor dispozitive dentare – recomandate de medicul stomatolog. Acestea trebuie sa se potriveasca dentitiei si cavitatii bucale pentru a evita probleme.Spray-uri si solutii nazale cu efect decongestionant si care curata mucozitatile.Tratamentul chirurgical – care amelioreaza problemele, insa nu le elimina.
Pentru alte sfaturi medicale, pentru consultatii si investigatii, pentru inscrierea la medicul de familie sau pentru un contract de medicina muncii va asteptam cu profesionalism si cel mai bun raport intre servicii si tarife.Soliciati informatii la office@alexis-medical.ro sau la telefon  0752.030.439 / 0752.190.151

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *