Ulcerul gastro-duodenal

Boala ulceroasa (ulcerul gastro-duodenal) este o afectiune cronica a aparatului digestiv, afectiune care consta in aparitia leziunilor la nivelul mucoasei, submucoasei sau muscularei stomacului / duodenului.

Maladia este caracterizata de alternanta perioadelor de activitate cu cele de remisie (multi bolnavi cu antecedente de boala ulceroasa ignora posibilitatea recidivei odata ce puseul acut a fost depasit).
peptic_ulcer 09.09  - peptic ulcer 09 - Ulcerul gastro-duodenal
CAUZE

Organismul uman dispune, in mod natural, de o serie de factori de aparare (mucus gastric, prostaglandine citoprotectoare) care limiteaza actiunea nociva a unor substante asupra peretelui gastric. Uneori, aceasta bariera defensiva devine insuficienta in fata factorilor agresivi si, in urma dezechilibrului instalat, apare leziunea digestiva.

Cercetarile au aratat ca boala ulceroasa poate fi declansata pe fondul existentei unor factori diversi dintre care amintim:
factori genetici (grupele sangvine si grupele imunologice);
factori endocrini (hormone glucocorticoizi in exces);
factori de mediu (alimentative dezechilibrata, stres, fumat, alcool in exces);
factori infectiosi (Helicobacterpylori);
medicamente.

Asocierea a doi sau mai multi factori dintre cei amintiti mai sus creste riscul aparitiei sau reactivarii bolii ulceroase. De exemplu, un fumator sau o persoana cu un regim de viata marcat de stres poate dezvolta o leziune gastrica mai mult sau mai putin severa la consumul de aspirina sau antiinflamatoare nesteroidiene.

SIMPTOME

In ulcerul gastro-duodenal fara complicatii trasatura dominant este durerea. In functie de localizare sau severitate ea poate fi perceputa diferit ca: arsura epigastrica, jena abdominala difuza, “foame”gastrica, durere colicativa s.a.

Bolnavul mai poate prezenta varsaturi alimentare, pirozis (senzatie de arsura care urca din stomac prin esofag, cu un gust acru, provocata de hiperaciditate), hematemeza (hemoragie pe traiectul tubului digestiv, eliminata pe gura, frecventa in ulcerul gastroduodenal si in cancerul gastric) sau melena (eliminare a unui scaun negru, continand sange provenit din partile superioare ale tubului digestiv) prin hemoragie digestiva.

Subliniem aici ca diagnosticul de boala ulceroasa trebuie stabilit de catre medicul specialist.Automedicatia (fara un diagnostic cert) poate masca simptomatologia unor maladii maligne care necesita abordare terapeutica diferita.

TRATAMENTUL

Farmacoterapia in boala ulceroasa este stabilita de catre medic si depinde de:
etiologie (infectioasa, medicamentoasa);
gravitatea leziunii (tratament medicamentos, staza endoscopica sau chirurgicala);
perioada de activitate sau remisie.

In toate cazurile se impun masurile igieno-dietetice (regimul alimentar specific), regimul de viata adecvat, evitarea obiceiurilor nocive precum fumatul sau consumul excesiv de cafea si alcool.

MEDICAMENTE CARE POT INDUCE BOALA ULCEROASA

Afectarea mucoasei etajului digestiv superior (esofag, stomac, duoden) poate sa apara la consumul unor preparate farmaceutice din diverse clase de medicamente. Cele mai importante din acest punct de vedere sunt: antiinflamatoarele steroidiene si nesteroidiene, antiastmatice precum teofilina sau aminofilina, antiacide alcalinizante (bicarbonatul de sodiu), expectorante mucolitice, anticoagulante cumarinice, antiosteoporotice bifosfonati, unele antibiotice.

Acestea pot determina aparitia unor manifestari digestive nedorite prin mecanisme diferite:iritatie gastrica prin contact direct cu mucoasa, alterarea structurii mucusului protector, inhibarea biosintezei prostaglandinelor citoprotectoare, stimularea secretiei acide a stomacului, efect rebound acid s.a.

Riscul de aparitie a leziunilor digestive poate fi insa redus prin respectarea regulilor de administrare sau prin asocierea unei medicatii cu rol de inhibare a secretiei acide.

Pentru obtinerea unui efect terapeutic maxim in tratarea bolii ulceroase sunt necesare:
Evaluarea tipului si severitatii ulcerului de catre medicul specialist. Tot acesta stabileste si schema corecta de tratament.
Adoptarea unei diete corespunzatoare si a unui regim de viata echilibrat.
Respectarea duratei tratamentului (de exemplu, la administrarea inhibitoarelor pompei de protoni tip omeprazol minimum 2 saptamani, dar nu mai mult de 2 luni).
Respectarea orarului de administrare pentru antibioterapie in cazul ulcerului Helicobacterpylori pozitiv.
Administrarea corecta raportata la momentul meselor sau momentul zilei:
pansamentele gastrice (alginati, saruri de bismut) inainte de mese;
antiacidele (combinatii de saruri de calciu, magneziu, aluminiu) la 1-2 ore dupa mese, dependent de aparitia durerii;
inhibitoarele secretiei gastrice (tip ranitidina sau tip pirenzepin) seara, intrucat secretia acida a stomacului este crescuta pe perioada noptii;
protectoarele si regeneratoarele mucoasei (tip sucralfat) inainte de masa deoarece eficienta lor depinde de mediul acid.

DIETOTERAPIA in boala ulceroasa trebuie sa respecte cateva principii generale:
un orar zilnic regulat al meselor;
mese reduse cantitativ si mai dese;
practicarea unei bune masticatii;
evitarea consumului de alimente prea fierbinti sau prea reci;
excluderea alimentelor puternic stimulatoare ale secretiei si motilitatii digestive (carne grasa sau afumata, ciorbe acre, fructe crude, branzeturi fermentate, ciocolata, cafea, bauturi carbogazoase);
consumul alimentelor permise si preparate corespunzator (branza de vaci, cas, oua moi, supe, soteuri de carne slaba si legume, fructe coapte, gelatine, deserturi cu lapte).

CONCLUZIE

Statisticile arata ca cel putin 10% din populatia Europei are ulcer gastric sau duodenal.

Ansamblul de tehnici terapeutice de care dispune medicina moderna pentru tratarea ulcerului este complex si eficient, dar aplicarea masurilor igieno-dietetice constituie metoda simpla de profilaxie prin care putem evita aparitia sau reactivarea bolii ulceroase.

Pentru alte sfaturi medicale, pentru consultatii si investigatii, pentru inscrierea la medicul de familie sau pentru un contract de medicina muncii va asteptam cu profesionalism si cel mai bun raport intre servicii si tarife.Soliciati informatii la office@alexis-medical.ro sau la telefon 0744.488.735 / 0752.030.439 / 0752.190.151

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *