Ghid util: arsurile

Arsurile pot avea mai multe cauze, printre care: focul, soarele, aburul fierbinte, electricitatea, substanțele chimice sau lichidele și obiectele fierbinți. Arsurile pot provoca doar leziuni minore pe care le puteți trata singuri sau, dimpotrivă, pot constitui urgențe amenințătoare de viață care necesită tratament medical intensiv.

arsuri 27.05.2015  - arsuri 27 - Ghid util: arsurile
Clasificarea arsurilor

Diferențierea unei arsuri minore de una mai severă implică determinarea gradului de deteriorare a țesutului afectat. Arsurile se clasifică în trei categorii:

Arsuri de gradul I

Arsurile de gradul I, cele mai puțin severe, implică doar stratul extern al pielii (epiderma). Pielea este, de obicei, înroșită și uneori tumefiată și dure­roasă. Stratul superficial al pielii nu a fost ars în toată profunzime lui. în general, dacă asemneea tip de arsură nu se întinde pe suprafețe extinse ale corpului, ea poate fi tratată acasă.

Arsuri de gradul II
Dacă leziunea produsă de arsură a străbătut stratul superficial al pielii și a afectat și al doilea strat (hipoderma), arsura este o arsură de gradul doi. Se formează bășici iar înroșirea pielii este mai accentuată și pielea are un aspect pătat. Semnele acompaniatoare sunt reprezentate de durere intensă și tumefiere importantă. Dacă arsura de gradul II se întinde pe o zonă ce nu depășește 5-7,5 cm în diametru, veți putea trata arsura acasă. Dacă aria de piele arsă este mai mare sau dacă arsura este localizată la nivelul mâinilor, picioarelor, feței, regiunii inghinale, feselor sau la nivelul unei articulații mari, chemați ajutor medical de urgență.

Arsuri de gradul III
Arsurile de gradul trei sunt cele mai severe arsuri. Ele afectează toate straturile pielii și uneori și țesuturile mai profunde. Arsurile de gradul trei prezintă, de obicei, zone de culoare neagră. Victima poate avea dureri intense sau, în cazul unei distrucții nervoase substanțiale, durerea poate fi minimă sau poate lipsi. Acest tip de arsuri necesită asistență medicală de urgență.

Arsurile termice
Arsurile produse în urma contactului direct cu focul- de tipul celor petrecute la focul de tabără și a celor în care copiii se joacă cu chibriturile- trebuie tratate în funcție de gradul lor și de întinderea arsurii. O arsură de gradul I, pe o suprafață mică de corp, de exemplu la nivelul unui deget, poate fi tratată ca o arsură minoră. Arsurile extinse pe o suprafață mai mare de corp sau care afectează straturi mai profunde de țesut, pot necesita un control la medicul curant sau la un departament de urgențe al spitalului dumneavoastră local.

Arsurile electrice
Orice arsură electrică trebuie examinată de un medic. O arsură electrică poate părea minoră dar distrucția se poate întinde mult în profunzime, în țesutul de sub piele. Arsurile electrice pot uneori determina tulburări de ritm cardiac, stop cardiac sau leziuni interne determinate de trecerea curentului electric prin corp. Uneori, șocul provocat de leziunea electrică poate determina propulsia și căderea persoanei respective, rezultând fracturi sau alte leziuni.

Arsurile chimice
Pentru a trata o arsură chimică:
1.Asigurați-vă că ați îndepărtat cauza arsurii. Spălați substanțele chimice de pe suprafața pielii folosind un jet continuu de apă rece, timp de 20 de minute sau mai mult. Dacă substanța este sub formă de pudră, de tipul varului, periați-o de pe piele înainte de a aplica jetul de apă.

2.Începeți tratamentul șocului dacă persoana a leșinat, este palidă sau prezintă respirație rapidă și superficială.

3.Îndepărtați  orice  obiect  de îmbrăcăminte  sau bijuterie care a venit în contact cu substanța chimică.

4.Dacă persoana se plânge de dureri intense după ce ați spălat aria afectată, spălați din nou zona cu apă timp de câteva minute, pentru a îndepărta în continuare substanța chimică.

5. Frecați zona arsă cu un bandaj steril uscat sau cu o cârpă curată.

6.În cazul pătrunderii unei substanțe chimice în ochi, spălați imediat ochiul sub jet de apă. Folosiți orice sursă de apă potabilă și curată. Este mai important să începeți spălarea decât să căutați apă sterilă. Continuați spălarea în jet a ochiului timp de 20 de minute.  După  ce  ați spălat sistematic ochiul, închideți pleoapa și acoperiți-o cu un bandaj umed aplicat lejer. Apoi chemați ajutor medical de urgență.

7.Arsurile chimice minore se vindecă, de obicei, fără vreun alt tratament. Dacă substanța chimică a determinat o arsură de gradul II, întinsă pe o suprafață cu diametrul mai mare de 5-7,5 cm, sau arsura este localizată la mâini, picioare, față, abdomen, fese sau la nivelul unei articulații majore, chemați ajutor medical de urgență. Chemați, de asemenea, ajutor medical de urgență dacă subatanța chimică a venit în contact cu unul sau ambii ochi.

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *