Paraziții intestinali pot apărea la orice vârstă

Deși în popor se crede că paraziții intestinali afectează doar copiii, ei pot apărea la orice vârstă. Pentru a preveni infestarea trebuie să urmaţi reguli foarte stricte de igienă personală.
Deși în popor se crede că paraziții intestinali afectează doar copiii, ei pot apărea la orice vârstă. Aceștia sunt: Lambliaza (Giardoza), Oxiuraza (Enterobiaza), Ascaridioza (Limbricii), Echinococoza (Hidatidoza sau Chistul Hidatic) și Teniaza (Panglica) și se împart în două grupe. În prima grupă sunt încadrați viermii intestinali de dimensiuni mari – între 1 cm şi chiar 10 metri – cei mai frecvent întâlniţi fiind oxiurii, limbricii şi tenia. În a doua grupă se află organismele microscopice de genul giardiei, care nu este un vierme ci un organism unicelular.

 

paraziti intestinali 02.04.2015  - paraziti intestinali 02 - Paraziții intestinali pot apărea la orice vârstă
Datele statistice arată că aproximativ 50-60 % dintre copii au viemi paraziți. Limbricii și oxiurii apar mai frecvent în mediul rural, în timp ce giardia afectează mai mult copiii de la orașe.Giardia nu se distruge la fiert

Viermii și paraziții pot folosi mai multe căi pentru a ajunge în organismul uman: alimentele – în special legumele și fructele nespălate, stropii săriți dintr-o băltoacă, ori lenjeria contaminată. Cel mai adesea ei se ingerează de pe mâinile nespălate. Doar apa îmbuteliată este curată pentru că fierberea nu reușește să omoare chistul de Giardia. De asemenea, salatele insuficient spălate pot duce la contaminarea cu oxiuri, iar legumele stropite cu apă de puț pot furniza Giardia.

Uneori nu apar simptome

Printre simptomele infestării cu paraziţi intestinali, se numără: senzaţie de mâncărime la nivelul rectului, crampe abdominale, greaţă, alternarea perioadelor în care apare constipaţia cu cele în care se manifestă diareea, pierderea în greutate, respiraţie urât mirositoare, iritabilitate, calitatea proastă a somnului și anemie. Uneori, parazitoza intestinală nu prezintă niciun semn, alteori simptomele apar şi dispar.De cele mai multe ori se poate întâmpla însă să nu existe niciun semn al infestării cu paraziți.

Igiena, deosebit de importantă

Pentru a preveni infestarea trebuie să urmaţi reguli foarte stricte de igienă personală, să spălaţi fructele şi legumele înainte de a le consuma, să preparați carnea foarte bine, să beţi doar apă îmbuteliată sau în lipsa acesteia, apă caldă şi răcită și să vă spălaţi mâinile frecvent în timpul zilei.

Consumați mult usturoi

Contra paraziților intestinați se recomandă anumite medicamente, prescrise de medicul de familie. Înainte, însă, se recomandă analize de coprocultură pentru toți membrii familiei – pentru că paraziții intestinali pot apărea la orice vârstă – și astfel veți afla dacă sunteți contaminați și  cu ce fel de specie.

 

Iată și câteva remedii naturiste pentru eliminarea paraziților intestinali:

 

– Beți suc proaspăt de mentă cu lămâie şi sare neagră (nerafinată).

 

– 200 ml de lapte în care puneţi şi două linguri cu ulei de ricin.

 

– Consumați zilnic pulbere din sâmburi de lămâie, cu apă caldă, până la rezolvarea problemei.

 

– Seminţele de dovleac reprezintă un bun remediu anti-parazitar. Curăţaţi-le de coajă, zdrobiţi-le şi apoi preparaţi o infuzie, din care trebuie să beți câte două-trei căni pe zi. De asemenea, puteți consuma 50 g de seminţe crude de dovleac pe zi (trebuie să aibă pieliţă) și apoi, timp de o oră, nu mâncați și nu beți nimic.

 

– Consumaţi mult usturoi, atât crud cât și sub formă de tinctură.

 

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *