Reducerea riscului de deces datorat cancerului de colon

Conform unui studiu recent, screeningul pentru cancerul de colon prin testarea pentru hemoragii oculte in scaun reduce riscul de deces provocat de aceasta boala, iar efectul dureaza chiar si 30 de ani!
reducere risc deces colon 17.10  - reducere risc deces colon 17 - Reducerea riscului de deces datorat cancerului de colon
Un astfel de screening, insa, nu influenteaza mortalitatea generala, astfel ca pacientii nu vor trai neaparat mai mult. Cercetarea in speta, ale carei rezultate au fost publicate inNew England Journal of Medicine (NEJM), a implicat o supraveghere pe termen lung din studiul Minnesota Colon Cancer Control, care a inceput in 1975 si a inclus 46 551 de subiecti cu varste cuprinse intre 50 si 80 de ani. Participantii au fost randomizati fie pentru screening – o data pe an sau la doi ani – prin testarea pentru hemoragii oculte in scaun, fie pentru grupul de control; screeningul a fost realizat in doua perioade de sase ani, iar pacientii au fost apoi urmariti de-a lungul a inca trei decenii.

Mai mult de sapte din zece persoane au murit in timpul studiului, dar decesul lor nu a fost influentat de faptul ca efectuasera sau nu screeningul. Comparativ cu lotul martor insa, riscul de deces prin cancer colorectal a fost mai mic cu 32%, in lotul cu screening anual, si cu 23%, in cel cu analiza la doi ani. Amploarea beneficiilor  screeningului a fost similara cu ceea ce s-a raportat initial, dupa 13 ani de studiu, fapt ce arata ca efectele testarii pentru hemoragii oculte in scaun au persistat chiar si dupa incheierea experimentului. In total au fost atribuite cancerului colorectal 732 de decese: 200 in grupul cu screening anual, 237 in cel cu screening la doi ani si 295 in lotul de control. De-a lungul celor trei decenii de urmarire, riscul relativ de deces provocat de cancerul colorectal a fost de 0,68 (interval de incredere 95% intre 0,56 si 0,82), la subiectii cu screening anual, si de 0,78 (intre 0,65 si 0,93), la cei cu screening din doi in doi ani.

Beneficiile screeningului s-au vazut cu precadere la barbatii din categoria de varsta 60–69 de ani. Ele au fost semnificative si la femeile in etate de peste 70 de ani care l-au efectuat anual, dar nu si la cele mai tinere de 60 de ani. Un studiu de cohorta prospectiv, publicat tot in NEJM, a constatat existenta unor riscuri mici de cancer colorectal si de deces provocat de acesta asociate cu colonoscopia si cu sigmoidoscopia. Niciunul dintre cele doua studii nu raspunde, insa, la intrebarea “care este testul cel mai bun”.

Cercetarile de pana acum nu au efectuat o comparatie directa intre colonoscopie si hemoragiile oculte din scaun, desi sunt in curs de desfasurare cateva studii randomizate. Programul national britanic pentru screeningul ce vizeaza identificarea cancerului de colon ofera, atat barbatilor cat si femeilor cu varste de peste 60 de ani, posibilitatea dozarii hemoragiilor oculte din scaun din doi in doi ani, iar cercetarile confirma ca un astfel de screening are beneficii pe termen lung.

Pentru alte sfaturi medicale, pentru consultatii si investigatii, pentru inscrierea la medicul de familie sau pentru un contract de medicina muncii va asteptam cu profesionalism si cel mai bun raport intre servicii si tarife.Soliciati informatii la office@alexis-medical.ro sau la telefon 0744.488.735 / 0752.030.439 / 0752.190.151

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *