Simptomele si tratamentul bronsitei

Bronsita este o afectiune respiratorie caracterizata prin inflamarea bronhiilor (caile aeriene ce asigura transportul aerului catre plamani).

Exista doua tipuri de bronsita:
Bronsita 23.11  - Bronsita 23 - Simptomele si tratamentul bronsitei
Bronsita acuta – o afectiune a sezonului rece, declansata de obicei de infectii virale (virus gripal, rinovirusuri, adenovirusuri, virusuri respiratorii etc.), ce poate fi agravata de suprainfectii bacteriene (streptococi, pneumococi, Haemophilus influenzae etc.). Bronsita acuta debuteaza cu o senzatie de arsura in piept, urmata de o tuse seaca dureroasa. Ulterior, tusea devine expectoranta, cu eliminare de sputa transparenta sau albiciosa. Daca bronsita se agraveaza, sputa poate deveni galben-verzuie. Se pot manifesta si simptomele caracteristice gripei sau racelii: dureri de cap, gat, secretii nazale si febra. Respiratia devine suieratoare si poate apare senzatia de lipsa de aer.

Bronsita cronica – o afectiune de durata a cailor respiratorii, caracterizata de prezenta constanta a reflexului de tuse si a expectoratiei pe o perioada lunga de timp (mai multe saptamani sau luni). Cauza cea mai frecventa a bolii o reprezinta fumatul excesiv sau inhalarea frecventa de substante toxice. Aceste substante de termina lezarea si ingustarea bronhiilor pulmonare, putand duce la aparitia de emfizem pulmonar cu degradarea cronica a plamanului. Boala scade imunitatea organismului si predispune la infectii virale sau bacteriene.

Tratamentul bronsitelor include medicamente pentru tratarea tusei, calmarea durerii, febrei si antibiotice in cazul in care se manifesta infectiile bacteriene.

Antitusivele se administreaza cand tusea este seaca si suparatoare: codeina, dextrometorfan (se administreaza la recomandarea medicului si se elibereaza din farmacie pe baza de prescriptie medicala); butamirat, oxeladina sau produse pe baza de combinatii de extracte din plante. Se prefera utilizarea pe termen scurt, deoarece antitusivele nu suprima doar reflexul de tuse, ci si eliminarea sputei, ceea ce poate duce la aparitia de complicatii nedorite, cum ar fi pneumonia.

Expectorantele sunt medicamente ce favorizeaza expectoratia, fluidifica si stimuleaza mecanismul de eliminare a secretiilor muco-purulente. In acest sens, se pot folosi: cetilcisteina, ambroxolul, bromhexinul, guaifenasina, produse ce contin extract de iedera sau patlagina.

Analgezicele si antipireticele se utilizeaza pentru calmarea durerilor si scaderea febrei: metamizol, paracetamol, ibuprofen, acid acetilsalicilic.

Antibioticele se administreaza atunci cand medicul constata ca a survenit intr-adevar o infectie bacteriana ce se manifesta printr-o stare generala degradata, cu febra ridicata si expectoratii purulente, abundente. In urma efectuarii unei antibiograme corespunzatoare, medicul stabileste care este antibioticul cel mai potrivit.

In cazul persoanelor care prezinta accese puternice de tuse iritativa (in bronsita cronica, cand bronhiile sunt deja degradate), medicul poate recomanda administrarea de corticosteroizi pe cale inhalatorie (beclometazona, fluticazona, budesonid etc.).

Bronhodilatatoarele administrate oral sau inhalator (salbutamol, salmeterol, fenoterol etc.) pot fi utilzate in tratamentul bronsitei acute agravate, cat si pentru cea cronica, in scopul diminuarii respiratiei suieratoare si a tusei.

In ameliorarea simptomelor caracteristice bronsitelor, tratamentul medicamentos poate fi completat prin: consum de lichide calde (atentie! nu fierbinti), 2-3 litri pe zi (ceaiuri, compoturi, supe); repaus si odihna; evitarea consumului de cafea si alcool (favorizeaza deshidratarea); incetarea fumatului sau expunerii la fum de tigara; umidificarea atmosferei din camera (caldura si umiditatea fluidizeaza mucusul si il fac mai usor de eliminat) si prin inhalatii cu musetel sau sare.

Evitarea complicatiilor bronsitei acute sau cronice se poate face prin administrarea de vaccin antigripal (anual) sau antipneumococic (o data la sase ani). Aceasta metoda de preventie se recomanda a fi aplicata in special copiilor, batranilor sau persoanelor a caror stare de sanatate este deja afectata: diabeticilor, cardiacilor, celor care prezinta deja afectiuni respiratorii, persoanelor cu imunitate scazuta (boli autoimune, SIDA) etc.
In concluzie, am putea spune ca aparitia bronsitelor ar putea fi prevenita prin:
evitarea fumului de tigara sau a substantelor iritante;evitarea contactului cu persoane ce prezinta infectii respiratorii;spalarea frecventa a mainilor in timpul sezonului rece cu epidemii de gripa;vaccinarea antigripala sau antipneumococica.
Pentru alte sfaturi medicale, pentru consultatii si investigatii, pentru inscrierea la medicul de familie sau pentru un contract de medicina muncii va asteptam cu profesionalism si cel mai bun raport intre servicii si tarife.Soliciati informatii la office@alexis-medical.ro sau la telefon  0752.030.439 / 0752.190.151

Scrie-ne opinia ta

Adresa dvs. de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *